Sleepoefening Oosterschelde 18 september 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA‘Weer een dag verpest.’ Het zijn Walters eigen woorden waarmee de toon is gezet voor de evaluatie. Ik kan niet achterblijven, ‘Ja we hadden ook iets leuks kunnen doen, meubelboulevardje of zo.’ Berend vult aan: ‘Dan waren we tenminste droog gebleven.’ Maar dat weet je van tevoren, een dagje uit met Walter betekent meer naast de boot liggen dan er in zitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het begon allemaal in het haventje van Schelphoek, waar indrukwekkende mossel- en oesterkolonies bezit hebben genomen van de caissons, daar achtergebleven na het herstel van de dijken in 1953. De eerste oefening, Walter zat vast op de schelpen en moest worden bevrijd met een kort sleeplijntje. Eenmaal op open water deden we ‘haasje over’ met lange sleeplijnen: de achterste wordt losgekoppeld door de middelste en sprint dan naar voren om de voorste aan te haken.

Met de stroom mee waren we in no time bij de Zeelandbrug en gingen daarna bij de havenmond van Zierikzee een strandje op voor de lunchpauze. Voorbij de havenmond voelde Walter zich niet goed, hij moest worden ondersteund door Berend en het was mijn taak om het vlotje tegen de stroom in uit de havenmond te houden. We zaten net op de goede koers, toen eerst het contactlijntje tussen Walter en Berend losging, daarna dreef de trapeze voorbij (niet goed vastgebonden op mijn voordek) en om die te halen moest ik de sleeplijn losgooien. Intussen dreven we weer richting havenmond dus snelheid was geboden. De trapeze werd gered en meteen ingezet als afstandhouder in het vlotje. Alles onder controle, tot de sleper omging en naast zijn boot lag. Berend had zijn handen vol aan Walter dus ik moest me maar zonder hulp zien te redden. Zo dreven we dus opnieuw richting havenmond en net op tijd zat ik weer in de boot om het vlotje buiten de gevarenzone te houden.

jaap-uit-de-bootberend-uit-de-boot

Uit voorzorg had ik mijn oordoppen ingedaan en duikersmuts opgezet. Tijdens het vervolg van de tocht ontdekte ik dat deze, behalve isolatie en weerstand tegen indringend water tijdens een zwempartij, ook prima bescherming bieden tegen Walters woordenvloed. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Kortom, een heerlijke dag op en in het water waarin we veel hebben geleerd, nieuwe dingen uitgeprobeerd en ervaren wat wel en niet goed werkt.

Jaap
(foto’s van Walter)

Klik hier voor alle foto’s

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.