Kano-Conditie-Training

Wil je je techniek en uithoudingsvermogen en verbeteren? Daar is kanoën erg geschikt voor. Hieronder tips hoe je de kano-conditie-training opbouwt.

Hoe ziet een training eruit?
Eerst vaar je 10 minuten in, gecombineerd met techniek oefeningen. Daarna vaar je 40 minuten up-tempo, met aandacht voor een goede techniek natuurlijk. En tot slot vaar je weer tien minuten uit. Precies een uur en niet langer.

In welke boot je kunt varen, kun je hieronder zien.

Wanneer?
Het is prima om voor jezelf een vast moment in de week te prikken om te trainen. Het trainingsschema duurt tien weken, met elke week een nieuw schema. Als je vaker wil varen, doe dan in de betreffende week het bijbehorende schema.

Voor wie?
Iedereen die iets aan zijn kanoconditie wil doen, bijvoorbeeld om langere tochten te kunnen varen of om gewoon om lekker stevig door te kunnen varen.

Keuze van de boot
Om lekker te kunnen varen, is het van belang  om goed in je boot te zitten zodat je niet de hele tijd bezig bent met stabiliteit maar je aandacht kunt richten op techniek en conditie. Kies dus een boot waar je lekker in zit.

Daarbij zijn verschillende boottypen mogelijk. Hier het lijstje met de boten die voor het kanoconditie training gebruikt worden en hoe stabiel ze zijn. De eerste is het stabielst, de laatste het minst. Achter het boottype staat een indicatie van de stabiliteit.

Eagle
Kajett
Fix Fax
SK
K1

De voorkeur gaat uit naar deze boten, want die zijn het meest geschikt voor snel varen. Van de Eagle is er één kano, de Kajett twee, de Fix Fax één, drie SK´s, en één K1. In totaal zijn dus 8 boten beschikbaar.

Veiligheid
Trainen is leuk en dat willen we ook zo houden. Neem daarom altijd de volgende regels in acht.

 1. Draag een zwemvest.
 2. Houd je aan de gangbare regels op het water.
 3. Houd rekening met de weersomstandigheden

Even alles op een rijtje:

 • Alle verenigingsleden kunnen meedoen.
 • De vereniging is niet aansprakelijk voor enige schade veroorzaakt door deelnamen aan deze training.
 • Bij deelname ben je zelf verantwoordelijk voor het materiaal. Bij schade graag melden zodat e.e.a. met de verzekering geregeld kan worden.

2 Responses to Kano-Conditie-Training

 1. floor peters says:

  heel erg bedankt voor de info
  ik ben lid bij de windhappers in den haag en zoek een fitness kajak
  met mijn 76 jaar, voorheen catamaran gezeild, zie ik als randvoorwaarde voor een keuze de stabiliteit
  nogmaals hartelijk bedankt
  floor peters

 2. Michiel says:

  Hallo Floor,

  Mijn advies zou zijn: Ga eens kijken bij Kanocentrum Arjan Bloem in Wormer. Vooral de bredere Nelo Viper modellen zoals de Viper 60 zijn stabiel, snel en hebben een grote kuip wat in-/uitstappen makkelijk maakt.

  Veel succes en vooral plezier met fitness-varen!
  Michiel

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.