Wormer- en Jisperveld

Ieder van ons is er misschien al eens geweest of zal er nog eens komen; die grote kanowinkel. Maar niet iedereen kent het water waaraan die winkel ligt, of slechts het eerste stukje, De Poel.

De Poel maakt deel uit van het Wormer- en Jisperveld, een gebied met honderden grote en kleine eilandjes, al dan niet verbonden met bruggetjes. En volgens Natuurmonumenten het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa.
En daar mogen we zomaar kanoën. Omdat we toch een kajak moeten ophalen in de winkel, nemen we een 2e kajak mee en vertrekken vanaf De Poel. Het eerste routepunt is snel gevonden. Vanaf daar kunnen we de vooraf geplande route makkelijk volgen via de routeborden. Soms moet je wat intuïtief een richting volgen maar in zijn algemeenheid staat het goed aangegeven. De slootjes zijn op sommige plaatsen erg ondiep en het is daar hard werken om vooruit te komen. Rustig varen we zo langs Oost-Knollendam. Wat een mooie Hollandse plaatsnaam is dat.
We komen nauwelijks anderen tegen op het water.

Koeien grazen op de stukjes land. Sommige van deze koeien zijn per boot naar de eilandjes gebracht, omdat er geen andere manier is om er te komen. Behalve de koeien staan er verspreid op de eilandjes tientallen kleine windmolentjes.
Vissen springen bijna op de kajak. Het ritselt van de vis hier. Dat weten de visdiefjes ook, die hier volop op jacht zijn.
Langs de kant zien we fuiken hangen voor later gebruik.
Op het land zijn behalve koeien ook heel veel ganzen en we zien een enkele buizerd opvliegen.
We varen door het prachtige dorpje Jisp. Ook weer zo’n mooie naam. We passeren het voormalig raadhuis, gebouwd in 1650. Een prachtig gebouw met een lepelaar in het wapen. Het raadhuis diende als vergaderplek voor het bestuur (schout en schepenen), als rechtbank, als gevangenis en als kantoor voor de weeskamer (wees- en armenvoogden). Imposant!
Wat verderop helpen we een stel om vanaf een bruggetje weer op de surfplank te komen en aan de wegdrijvende peddel. We zien iets verderop over een ander bruggetje wat koeien van het ene naar het andere landje oversteken.
We varen door en komen langs molen de Koker. Wat verder varend komen we op ’t Zwet, een wat groter water waar het ook meteen drukker is. Ook met motorbootjes. We varen richting ons vertrekpunt, maar nemen voor we daar zijn nog een afslag naar rustiger water. Het laatste stukje varen we weer op De Poel.
Wat een mooie dag in een prachtig gebied. Hier moeten we zeker nog een keer terugkomen. In het voorjaar.

Birgit

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.