Biesbosch 2023 kano kamp

Biesbosch 2023

Dit jaar stond het vlakwater weekeinde in het teken van kano kamperen in de Biesbosch.  Dit is het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa. Het hele gebied van 9000 hectare wordt doorkruist door kronkelende kreken, met  langs de oevers soms een open landschap dan weer dichte begroeiing van riet en bomen. Het getijverschil kan wel tot een meter oplopen. Op sommige stukken is de stroming echt voelbaar.

Op vrijdag 16 juni was het vertrek vanaf de club. Helaas kwamen we in een uren lange file terecht waardoor we pas om 4 uur in de haven van Hank genaamd de Vissershang aankwamen.  Vanuit hier werd gevaren via de Amer naar de Visplaat, hier is de camping de Biesboschhoeve.  De tent en eten voor 3 dagen ging mee in de kano.  De camping is een boerderij met ernaast een campingplaats voor kanovaarders. Deze camping is ideaal gelegen om de omgeving te verkennen. Op de boerderij kan men zuivelproducten kopen, tevens is er de mogelijkheid tot adoptie van een Schotse Hooglander! Deze lopen los op bepaalde plekken in de Biesbosch.

De Biesboschhoeve

Het doel van de eerste tocht was het verkennen van een nieuw stuk Biesbosch in het noorden van het park. Dit stuk is ontstaan doordat het dienst doet als overloop van de Merwede.  In tijden van hoog water stroomt het overtollige water door inlaten naar binnen. Misschien is het  leuk om het gebied te bezoeken als het water naar binnen komt, dit is echter altijd in de winter en met meestal slecht weer.
Er is een wat surrealistisch landschap ontstaan van ondiepe poelen met ondergelopen bossen. Leuk om te varen, er zijn echter bijna geen goede uitstap mogelijkheden.

Ondiepe poelen op de noordelijke route

Adri en Jacqueline in de duo kano

Ondergelopen bos

Op de terugweg werd nog gezwommen in de modderige kreek de Bevert, hier kon Berend zijn collectie vreemde schaaldieren aanvullen met kreeft en krab.  We besloten de dag met een kluntocht door een dichtgegroeide sloot genaamd: Gat van 130.

 

Rob met geadopteerde hooglander

 

 

 

 

 

 

 

 

De tweede dag stond stond het verkennen van de zuidelijk Biesbosch op het programma. Hier bevinden zich enorme spaarbekkens voor de drinkwatervoorziening van zuidwest Nederland. Via de spaarbekkens 130 en de Gijster naar de uitkijk toren in het Gat van de Zuiderkip.   Hier heeft men een schitterend uitzicht op de polder Turfzakken, een niet toegankelijk natuurgebied. Ooit was het bedoeld als vierde spaarbekken maar nu is het een vogelparadijs. Voordat we bij de uitkijktoren aankwamen hadden we nog een mislukte landingspoging op een kreekoever, dit bleek echter de thuisbasis van een grote hoeveelheid horzels, dus weer snel terug de boot in. Na het bezoek aan de uitkijktoren weer terug naar de Visplaat.

Uitkijktoren de Turfzakken

 

 

Eenzame boom

 

Aanlandingspunt bij de camping

Maandag terug gevaren naar Hank na als ontbijt eerst pannenkoeken die Berend vers bij de boerin had gehaald. Jaap bleek een uitstekende pannenkoek bakker die het maximale aantal uit het pakket wist te halen. Chapeau!

Pannenkoekenpakket

Het was weer een geslaagd kanokamp, volgend jaar meer!  Misschien een dan qua verblijf een wat luxere aflevering.

Jan Cees en  foto´s: Berend

Data:  16 t/m 19 juni

Deelnemers: Adri,Rob,Jaap,Jacqueline,JanCees,Berend

 

This entry was posted in Algemeen, Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

One Response to Biesbosch 2023 kano kamp

  1. Jaap de Lange says:

    Had je voor die eerste foto een drone mee? Of een lange selfiestick?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.