Mark en Walter op de Oosterschelde

Verslag door Mark

Het oorspronkelijke plan voor deze tocht was dat we met een groep vanuit Huisduinen naar Noorderhaaks zouden varen. Helaas was vanwege de voorspelde wind in het noorden van het land (oost 6 bft) Noorderhaaks wat te veel van het goede. En door het afzeggen van alle deelnemers was er ook niet echt een groep. Bleven ‘we’ en ‘varen’ over…

Om 7.15 stond ik bij Walter op de stoep om van daaruit naar Haven de Val te rijden, een werkhaven aan de Oosterschelde net naast de Zeelandbrug op Schouwen-Duiveland. Na een fris partijtje omkleden bij 3 graden en lichte regen vertrokken we om tien uur in zuidelijke richting naar Wemeldinge op Zuid-Beveland. De oostenwind (4-5 bft) in combinatie met opkomend water zorgde voor steile, korte golven. Onze route aan de westkant van de Vondelingsplaat en Galgeplaat boog steeds meer oostwaards, waardoor de wind langzaam van opzij naar van voren draaide. Na een uurtje passeerden we een bootje met sportvissers die ons verbaast nariepen dat ze dachten dat zíj gek waren… Ondertussen hadden wij het door de combinatie van kleding en beweging heerlijk comfortabel en vermaakten we ons prima, dus hebben we maar bevestigend geantwoord. Na nog een kwartiertje peddelen dacht ik uit mijn ooghoek een klein driehoekje boven het water te zien. En jawel, op nog geen 50 meter voor onze kajaks kwam een bruinvis voorbij gezwommen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik dit prachtige dier zag… mijn dag kon niet meer stuk! Rond kwart voor één waren we bij onze lunchplek op een klein strandje net ten westen van Wemeldinge, waar we dankzij Walter’s tarp uiterst aangenaam uit de wind zaten.

Na de lunch zijn we in noordelijke richting vertrokken om Het Brabantsche Vaarwater aan de oostkant van de Galgeplaat op te pikken. Intussen was het tij gekenterd en stonden stroom en wind meer in dezelfde richting, waardoor het water aanmerkelijk rustiger was. Het varen ging hierdoor een stukje makkelijker dan op de heenweg. Alle tijd dus om van de omgeving, inclusief nieuwsgierige zeehonden, te genieten. Iets na drie uur waren we weer terug bij Haven De Val.

Ondanks dat ons oorspronkelijke plan niet door kon gaan hebben we een heerlijke dag gehad op het water, en hebben we (naar ons idee) het beste gemaakt van deze grijze, frisse dag. We kijken uit naar de voor december geplande tocht op de Oosterschelde, en hopen dan met een grotere groep te gaan varen!

 

Disclaimer: In principe wordt het aangeraden om met minstens drie mensen op grootwater te kajakken. Walter en ik weten goed wat we aan elkaar hebben op het water en vonden deze tocht, onder deze omstandigheden, acceptabel om met zijn tweeën te varen.

 

 

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.