Afsluiting vlakwater seizoen

Begin oktober betekent alweer het einde van het (officiële) vaarseizoen. De tocht, georganiseerd door Jaap, zou eerst door de binnenstad gaan en vervolgens richting het Joppe.

Instappen en gaan!

Iets na 10 uur vertrokken we met 16 personen richting de Oude Rijn. Aangekomen op de Oude Rijn voegt Alex zich bij de groep. Onderweg blijkt het goed weer te zijn om te gaan varen of te vissen. We sloegen af naar de Nieuwe Rijn en voeren de binnenstad in.

 

 

Mooi zicht op begraafplaats Groenesteeg vanaf de Nieuwe Rijn

 

Gelukkig was er afgezien van een groepje verdwaalde roeiers weinig vaarverkeer. Wel zijn we veel gefotografeerd door omstanders die onze grote groep duidelijk een leuk gezicht vonden. We sloegen af om te pauzeren in het Van der Werfpark.

 

 

Uitstappen voor de eerste pauze

In het Van der Werfpark gingen we op een grasveldje in de zon zitten. Birgit had lekkere cake meegenomen! Er ontstonden enkele zorgen als blijkt dat we voor de eerste pauze maar 5 kilometer hebben gevaren, maar dit kwam waarschijnlijk doordat er niet al teveel goede locaties zijn om in Leiden te pauzeren. Vervolgens werd besproken of de tocht richting de morssingel werd gevaren onder de lage spinnenbrug onder het Kort Rapenburg of over de Groenhazengracht. De meerderheid koos hierbij voor de spinnenbrug.

Na het vertrekken kwamen we al snel bij de afslag richting de Groenhazengracht. De deelnemers die hier doorheen wilde varen moesten nog even wachten op een rondvaartboot. De rest van de groep ging richting de spinnenbrug. Hier gingen we vervolgens een voor een onderdoor, met gebruik van handen tegen het plafond of door voorzichtig te peddelen. Bij de andere kant van de spinnenbrug kwamen we vlak langs een paar dobbers van vissers. Gelukkig waren de vissers niet in de doorgang aan het vissen en kwamen we zonder problemen uit de spinnenbrug. Op het Galgewater kwamen we andere kanoërs tegen, namelijk een paar Plastic Spotters! Bij molen de Put kwam de groep weer samen en vervolgden we onze tocht over de singels. Hierna sloegen we af naar de Haarlemmertrekvaart. Bij molen De Herder werden we begroet door twee grote honden die ons bezoek niet leken te waarderen en een poosje met ons mee liepen om zeker te zijn dat we niet zouden aanmeren. We sloegen af richting De Leede die doorliep in de Warmonderleede.

Honden geven Marian geen privacy

Vanaf hier wilde we het Joppe opvaren. We werden helaas verrast door een blokkade! Er lag voor een wandel evenement een drijvende brug die de doorvaart blokkeerde. Het gezicht van een andere kanoër die was omgeslagen bij het proberen om uit te stappen inspireerde de groep niet om het ook te proberen en de keuze om weer om te keren werd al snel gemaakt.

 

Doorvaart gestremd

Via de Groote Sloot en De Bak voeren we richting het Joppe. De volgende pauze plek was aan de Broekpolder naast Standje Het Joppe.

De pauze plek had een redelijk hoge uitstap. Gelukkig stonden mensen klaar om elkaar te helpen bij het uit- en instappen. In een lekker zonnetje werd nog wat gegeten en gedronken en kregen we visite van een jonge Golden Retriever die van zwemmen hield.

Pauzeren bij het Joppe

 

We gingen terug over De Bak om op De Zijl te komen. “Even geen afval in het water gooien, politie” klonk al snel toen we de waterpolitie tegenkwamen. We werden even nauwlettend in de gaten gehouden, maar er werden geen strafbare feite geconstateerd. Op De Zijl kregen we te maken met een aantal golven van waterverkeer, maar dit viel gelukkig mee. We sloegen af naar de Dwarswatering waar we te maken kregen met tegenwind. Gelukkig stopte de koplopers bij de Munnikenbrug, hier was wat beschutting tegen de wind.  Toen de groep weer compleet was voeren we richting de club.

 

Onder het genot van soep gemaakt door Leon werd het vaarseizoen afgesloten, een vaarseizoen met wat mij betreft altijd perfect kano weer!

Berend (foto’s van Sylvia)
Foto’s van Jeroen vind je hier

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

One Response to Afsluiting vlakwater seizoen

  1. Berend de Koning says:

    De foto’s voor dit zijn door Sylvia gemaakt. Bedankt Sylvia!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.