Engelsmanplaat en Schiermonnikoog 22/05/2022

Vaarders: Bram, Femke, Frank, Leen, Mathijs, Mark

Tijdens het etentje na de zwembad training begin maart werd het duidelijk dat een aantal mensen van de vereniging op de wachtlijst stonden voor het Ellemeet weekend in mei.

Aangezien we dit weekend toch vrij moesten houden, om al dan niet mee te mogen, leek het ons een leuk idee om een alternatief te plannen voor degenen die uiteindelijk niet mee konden. Andere geïnteresseerden waren uiteraard van harte welkom. Het uiteindelijke plan was een twee daagse tocht, waarbij we op zaterdag vanuit Lauwersoog via het Brakzand naar Schiermonnikoog zouden varen, en op zondag via Engelsmansplaat weer terug naar Lauwersoog.

   

 

 

 

 

Helaas was de windvoorspelling voor zaterdag 5-6bft, dus werd er besloten om die dag niet het wad op te gaan. Als alternatief kwam Bram met het voorstel om op zaterdag bij hem in de tuin in Westernieland te kamperen, om vervolgens zondag vroeg vanuit Lauwersoog naar Engelsmanplaat en Schiermonnikoog te varen. Om niet voor één dag peddelen zo ver te reizen besloten Femke, Leen en Mathijs op vrijdag richting Lauwersoog te rijden, om op vrijdag op het wad te varen en zaterdag op het Lauwersmeer. Frank en ik hebben op zaterdag ook een rondje over het Lauwersmeer gevaren, heerlijk spelen met de golven en de wind. Bram kwam deze dag vermoedelijk niet veel verder dan de supermarkt en keuken om de avondmaaltijd voor de bereiden. Nogmaals dank voor de gastvrijheid en verzorging!

Op zondag ochtend was het vroeg op, zodat we om half negen in de boot zouden zitten. Ik mocht deze dag, geheel tegen de ervarings-verhoudingen in, de tocht leiden. Met het laatste stukje afgaand tij zijn we via de Zoutkamperlaag naar Engelsmanplaat gevaren. In tegenstelling tot de vorige dag was het vrijwel windstil. Op Engelsmanplaat hebben we een korte pauze gehouden, zodat we het grootste stuk van de oversteek richting Schiermonnikoog achter de rug zouden hebben voordat het opkomend tij al te sterk zou worden. De oversteek ging zo voorspoedig dat we besloten een stukje verder noordwaarts rond Schiermonnikoog te varen alvorens weer aan land te gaan voor een tweede, ditmaal langere, pauze. Na een uurtje zonnebaden zijn we al spelend in de minieme branding tussen Schiermonnikoog en Kuipersplaat doorgevaren, om uiteindelijk via de noordzijde van de Zoutkamperlaag terug te varen naar Lauwersoog.Ondanks dat we moesten afwijken van het oorspronkelijke plan hebben we heerlijk gevaren, en met elkaar een gezellig weekend gehad. De consensus was dat we graag nog eens terug zouden komen bij camping Bram!

Tot ziens op het water,

Mark

 

This entry was posted in Algemeen, Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.