Grootwater weekend Veerse Meer 30 april-1 mei 2022

 

5 Vaarders: Frank (tochtleider), Sophie, Alex, Jan Cees en Erna; haar man Roel was mee voor de gezelligheid.
2 Overnachtingen op minicamping “de Bonte Koe” bij Kortgene (Noord-Beveland).

Vrijdagavond tegen 19.00 uur met 4 auto’s de weekendfiles in om net voor donker de tent op te zetten. Briefing in de kantine van de camping met een drankje en dan een frisse winderige nacht tegemoet.
Elke vaarder kreeg een geplastificeerde waterkaart.

Zaterdagochtend, met wat minder wind, naar haven “De Piet”, alwaar we keus hadden uit een trailerhelling, een zandstrandje of een steiger om van daaruit de westelijke helft van het Veerse Meer te verkennen. Tegen de wind in met lekkere golven voeren we om Goudplaat; oost van Arneplaat en Aardbeieneiland naar Haringvreter, alwaar pauze in een haventje. Overal langs de kant plekken om bij het water c.q. aan land te kunnen met steigers, een vuilcontainer en een Dixie. Verderop was de kust volgebouwd met vakantiebungalows in alle prijsklassen. Het is hier zomers vast erg druk, maar daarvan was vandaag geen sprake. In de verte de plompe stompe toren en de ranke sierlijke klokkentoren van Veere. Westelijk van Schutteplaat staken we over voor een bezoekje aan dit stadje. Jan Cees, Zeeuw van geboorte, bewaakte de boten op het stadsstrand, terwijl we ons te buiten gingen aan kroket en ijs en genoten van de pittoreske huizen en romantische steegjes.
Surfend terug richting startplek. Leermomentje: blijf op de kaart kijken en vaar niet dicht aan lager wal. Blij met het woelige water van deze dag.
Zondag compleet anders: vrijwel windstil; ‘s ochtends grauw en dampig; ‘s middags zonnig en warm.
Te water via de trailerhelling in centrum Kortgene; langs Noord-Beveland naar de startplaats van zaterdag. In de verte de ladderachtige poten van booreilanden, afgemeerd in de haven van Vlissingen. Bij “de Piet” voeren we de kreek op en neer: stilte, vogeltjes, ontluikende bomen in alle tinten groen.

De zon brak door. Sophie trakteerde op een ijsje. Verderop: Japanse oesters op de bodem, scholen glazen kwalletjes; nog even luieren aan Schelphoek; oversteken naar Kortgene, uitstappen, evalueren, inpakken en naar huis. Een heerlijke lazy dag.

Kortom: fijn weekend gehad. Hulde aan Frank die meer had voorbereid, maar luisterde naar de wensen en mogelijkheden van de deelnemers.

 

Erna van der Kant

This entry was posted in Algemeen, Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.