Nieuwkoop en de Meije

‘Alex, dat hondje heeft belangstelling voor je boot, ligt er soms iets eetbaars in?’ Helaas, mijn waarschuwing komt te laat want het hondje heeft al een boterham te pakken voordat de eigenaar kan reageren. Niet getreurd want dankzij het uitdelen van zelfgebakken koek en cake houden alle deelnemers eten over, zelfs na drie ruime pauzes. ‘Beter zo, nu hoef ik mijn vrouw niet uit te leggen waarom ik mijn brood niet op heb’, luidt Alex’ mening. Het hondje komt thuis zeker tekort. Dat geldt, gezien zijn lichaamsomvang, niet voor de baas die even later op het rumoer afkomt.

De tocht begint op de Vlietsloot en gaat via een aantal kronkelige sloten naar de Noordeinderplas waar we een flinke wind in de rug hebben. De golven zijn net te klein om te kunnen surfen, anders gezegd de wind hoeft maar iets sterker te zijn of de echte vlakwatervaarders zouden met samengeknepen billen in de boot zitten. Via twee smalle doorgangen komen we in het Brampjesgat waar ‘koffie!’ geroepen wordt bij het zien van een geschikte kade met grasveldje. Vaarleider Jan Cees had een pauzeplek verderop in gedachten, op een terras met bediening, maar gaat overstag. Via een aantal scherpe bochten komen we langs Nieuwkoop en even later bij de uitspanning waar de vaarleider de groep laat kiezen: terras met bediening of een picknick aan de overkant. Voor beide opties gaan ongeveer evenveel stemmen op en Jan Cees neemt het wijze besluit om de groep voor het komende halfuur te splitsen.

Onder de kwakelbrug door komen we op de Zuideinderplas waar we de doorsteek naar het riviertje de Meije vinden. Hier laat de tegenwind zich gelden, dat wil zeggen op de open stukken, er is daarnaast veel beschutting van bosjes en boerderijen. Bovendien komt, dankzij de vele kronkels in het riviertje, de tegenwind na iedere bocht uit een andere richting. Vanaf de Meije maken we opnieuw een doorsteek via een smalle sloot, afgesloten door een beweegbare stuw die de waterkwaliteit van de plassen beschermt tegen de uitgespoelde nitraten en fosfaten afkomstig van de landbouw.

Vermeldenswaard is dat de tocht niet alleen de oude garde aantrekt, maar dat ook de jongeren zoals Berend de K. en Amber het varen door natuurgebied kunnen waarderen. Hopelijk volgen er meer op de vele mooie tochten die die seizoen nog op het programma staan.

Jaap

De uitgebreide fotocollectie is van Alex

This entry was posted in Vlakwater. Bookmark the permalink.

One Response to Nieuwkoop en de Meije

  1. JanCees van der Doe says:

    Bedankt voor dit leuke verslag!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.