Groningen weekend

Tijdens het voor varen van de routes ontdekten we (Marco en ondergetekende) bij toeval camping de Dobbe in het plaatsje Eenrum in Noord Groningen.  Een simpel veldje om een haventje met drie 4 persoons-hutten,  wel met een sanitair gebouw. Het beviel zo goed dat we besloten: dit is het startpunt voor de 2 tochten. Naar Zoutkamp en Winsum.  

We hadden 2 routes uitgezet door de  Groninger maren. Het karakter van de maren is anders dan wat we kennen uit Leiden. In plaats van in het land te kijken, kijken we tegen de oevers van de maren op. In feite varen we door oude wadden geulen, die nog niet zo lang geleden onderhevig waren aan eb en vloed.

Op  18 september om 1300 uur vertrokken we (voor deelnemers: zie onder) we naar Eenrum. Toch wel een eind rijden, zo’n 218 kilometer indien men geen verkeerde afslag neemt.  De hutten waren basic maar schoon.  5 tenten op het veldje.

Camping de Dobbe

Het was prachtig weer (zon,wolkjes,klein briesje). En dat gedurende het hele weekeinde.

Visrestaurant “Gaele Postma”

De eerste dag ging vanuit Eenrum naar Zoutkamp en terug

Onder een wolkeloze hemel via Schouwerzijl naar de eerste stop bij Roodehaan aan het Reitdiep. Hier mochten we van  een aardige camping beheerder gebruik maken van het sanitair (aardige lui die Groningers!). Na het nuttigen van de koffie ging de reis via het elektrisch gemaal “Electra” naar Zoutkamp. Hier streken we neer op het strandje net buiten de oude zeesluis. Hier bezochten we het dorp en in het bijzonder het visrestaurant  “Gaele Postma”, waar volgens Julienne het beste broodje paling van Nederland wordt geserveerd.  Daarna via Leenstertillen  en  “de Sort’’ terug naar Eenrum. Deze tocht was geschat op 31 km, dit bleek echter wat meer te zijn. Hierdoor was het meteen voor sommigen een persoonlijke record van 36 à 38 km. Chapeau deelnemers en dat op de eerste dag!

Zoutkamp: pauzeplaats buiten de sluis

Trailer te Eenrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pauzeplaats Roodehaan

Op de maren

Na Amber en  Elly te hebben opgehaald bij een Jam boerderij in Leenstertillen waar ze boterbloemen Jam hadden gekocht,  waren we nog net op bij  het restaurant “ Abrahams Mosterdmakerij”.  Als dessert was er mosterdijs, een wat vreemde combinatie. Ondanks dat dit niet door het personeel werd aanbevolen, waagde een enkeling zich hieraan en overleefde het.

Abrahams Mosterdmakerij

 

De tweede dag was er de tocht naar Winsum van ongeveer 26 km.   Door de Abelstok sluis met de beruchte kano wip.  Dit is een soort scheermes in het water waar je je kajak overheen moet trekken.  Niet bevorderlijk voor het materiaal.  We hebben daarom maar gebruik gemaakt van de zelfbediening sluis.  In Baflo gepauzeerd, hier verloor Ab zijn clubvlag, deze ligt nu waarschijnlijk onder de kano steiger. Na het passeren van Onderdendam  en een  behoorlijke wind in de rug naar het mooiste dorp van Nederland: Winsum.  Voor sommigen was het hier Rondwandeling met ijsje, anderen streken neer bij een uitspanning aan het water.  En ja, ook hier was het weer gezellig met een lekker zonnetje.  Er is ondertussen een mail gestuurd naar de provincie om eens naar de kanosluis te kijken.

Winsum

 

Pauzeplaats Baflo

Terug in Eenrum verzorgde Elly een fantastische maaltijd.

 

Na op de derde dag afscheid te hebben genomen van Ab, David en Jos (nadat Ab zijn foedraal had terug gevonden), gingen we met de kajaks op de trailer naar Zoutkamp. Vanuit daar onder  de grootwaterleiding van Mathijs het Lauwersmeer op. Voor sommigen de eerste keer op groot water met weids uitzicht.  Wel een klein briesje, toch ook weer niet zodanig dat de vlakwater Stips van Jacqueline en Adri er last van hadden.


Na terugkomst in  Zoutkamp nog wat gegeten voor de lange naar Leiden.  Om 8 uur lagen alle boten weer in de loods en was deze mooie tocht ten einde.

Op het Lauwersmeer

Zoutkamp

Lauwersmeer

 

Een bijzonder geslaagde tocht.   Volgend jaar weer een kajak weekend!

Jan Cees van der Doe

 

 

Data: tocht Noord Groningen

Periode: 18/ t/m 21 september  2021

19/10 Eenrum-Zoutkamp, 20/10 Eenrum-Winsum, 21/10 Lauwersmeer             

Deelnemers: Ab,Amber,Adri,David,Elly,Hilde,JanCees, Jacqueline, Joke,Jos,Julienne, Marijke,Mathijs  

 

 

 

 

 

 

 

This entry was posted in Algemeen, Toervaren, Verslagen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Groningen weekend

 1. Ab Kuling says:

  Dit verslag roept prettige herinneringen op.
  Het veldje van de camping was door enkele deelnemers omgetoverd tot een feestterrein. Onder andere met bij elkaar geschoven tafels en stoelen uit de hutten, een partytent, vrolijke lampjes en fakkels. Voor mij was het allermooiste van deze plek dat Elly enorme pannen en gasbranders had meegenomen waarop zij twee avonden voor ons allemaal maaltijden had bereid die het toch niet slechte restaurant ruim overtroffen.
  Met daarbij de door sommelier Jos uitgezochte en in zijn koelbox meegenomen selectie van lekkere bieren en en goede wijnen was het ook naast het varen een perfect weekeinde.
  Over het varen: Het uitzicht vanaf het water op het havenfront van Zoutkamp met fel gekleurde huizen en vissersschepen is een van de mooiste die ik zag. En als inwoner van Katwijk verwend met goede viszaken, die in Zoutkamp van Gaele Postma is gewoon nòg beter!
  Twee in plaats van één (van zulke) vlakwaterweekeinde(n) per jaar? (voorjaar en najaar?)

 2. Marco says:

  Perfect verslag! Wat hebben jullie het leuk gehad! Goed dat er geen gebruik van de wipwap bij Abelstok gebruik is gemaakt. Is de guillotine voor kajaks )-:!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.