Grootwater voor beginners – Grevelingen

Op 29 augustus lukte het gelukkig na 2x verzetten om de ‘grootwater tocht voor beginners’ tocht te organiseren op het Grevelingen meer. Mijn tweede groot water tocht voor beginners (na het IJsselmeer in 2019) omdat bijna alle tochten lijken te zijn voor gevorderden, waarbij de uitnodigingen meestal zo dreigend starten met wat je wel niet allemaal moet kunnen en waar je ervaring in moet hebben, dat ik het niet heb aangedurfd om me ergens anders voor aan te melden.

De zondag na de 29e was het prachtig weer, zonnig, 26 graden en vast een fantastische dag op het meer waar je waarschijnlijk je slalom had kunnen oefenen om de sups en zwemgasten. Gelukkig gold dat niet voor de 29e. In de aankondiging werd al aangeraden een warme muts en thee mee te nemen en, uiteraard, regenkleding. Verder werd voorspeld dat het een koude noorderwind met windkracht 4 zou worden en dat we de picknick op een leuk eilandje ook zouden bewaren voor een volgende tocht. Dus we waren voorbereid.

We waren met 7 personen. Toen we aankwamen bij het meer en de boten wilden afladen, begon het zachtjes te regenen, bleek het koffie restaurant gesloten en stonden er witte koppen op de best wel hoge golven. Saskia en Walter die ons vakkundig en onverschrokken begeleidden, keken blij, hadden steeds montere taal voor als een van ons (Berthold, Jolanda, Nieke , Ilse en moi, Joke, even iets minder vrolijk keek) en bleven vriendelijk doch dringend alle deelnemers die in de richting van de stenen golfbrekers afwaaierden moed inspreken om toch vooral het middenpad te blijven zoeken.  De noordenwind was inmiddels tot kracht 6 aangewakkerd en de witte koppen stonden op de golven.

Dus het werd een heerlijke dag. Na een half uur varen toch koffie drinken op het gras bij de haven. Tot Walter vond dat het nu wel welletjes was en we eens wat moesten gaan doen.  We mochten om een eiland heen varen om de volle golven te voelen, dat was leuk. En omdat ze recht van voren kwamen, ging dat best goed. Even draaien om terug te gaan leek even een uitdaging maar ging ook goed. Er lag een boot aan een steiger waar we een korte stop deden. De zeilers vonden dat het water te heftig was om verder te zeilen. Dus ze vonden ons redelijk onverschrokken en vonden dat we leuke dingen deden, vooral dat we mooi gekleurde kano’s hadden en waren enorm onder de indruk van Saskia die even een groenland rol voordeed alsof het niets was.

Het was fantastisch, geen dulle boel op spiegelglad water, het was gezellig en de organisatie en begeleiding helemaal top. Dus volgend jaar weer (en stiekem hopend op andere tochten waar nog-net-geen-beginner-meer maar verder niet erg ervaren leden ook aan kunnen deelnemen).

Door Joke

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.