Medemblik 29 augustus 2020

Ik ben zó blij met mijn kano (kayak). Tweedehands, plastic, met een iets te kleine kuip. Maar al met al een kano, die me met spatzeil droog houdt vanaf mijn taille naar beneden, al regent het pijpenstelen. Dat heb je met die luxe zeilboten niet! Na die eerste keer op de plas met mijn boot, dat ik er mee omsloeg (slechte lage steun), heeft hij me altijd overeind gehouden.
Ook ben ik blij met mijn  peddel. Ondanks dat die de onhebbelijke gewoonte heeft om, met name in betonnen bruggen, de wanden aan te moeten raken. Mijn peddel zorgt ervoor dat ik mijn kano 28-30 kilometer door het water kan bewegen, zonder buitensporig moe te worden.
En dan mijn anorak, winter, zomer. Vooral wat ik er onder aantrek maakt het een winter- of zomeranorak. Maar met capuchon, bij regen zo prettig.
Tot slot mijn long-john, mét rits: Gecombineerd met mijn spatzeil, mijn eigen privé toiletvoorziening. Denk ik. Een voorbijrijdende fietser keek vandaag wel vreemd naar me.

De mussen speelden met elkaar in het riet, de aalscholver was banger voor mij dan ik voor hem en schoot weg onder water, net als menig fuut onderweg. Overigens heeft de aalscholver een beste snavel. Die van de fuut is weliswaar kleiner, maar daarmee weet hij wel onder water menig vis aan te prikken.  Een zwanenfamilie, met al iets minder lelijke jonge  eendjes, gleed rustig langs ons heen in de richting waar wij vandaan kwamen. Zwaluwen scheerden vlak over het water.

Je leest het al, geen Balgzand vandaag. Ik had me al verheugd op die zandbank, waar op de kaart een zeehond op ingetekend was (bij het Mosselgaatje). Maar het onbestendige weer, met voorspelde onweersbuien, deden de tochtleiding besluiten om naar Medemblik af te reizen. Een vlakwatertocht dus. En omdat dat besluit genomen werd, toen ik toch al wakker en aangekleed was en vlakwater evengoed prachtig is, naar de vereniging getogen. 4 Auto’s met 4 kano’s vertrokken coronaproof naar Oostwoud, het vertrekpunt.
Met 8-en vertrokken we vanaf diverse locaties: Rein, Manon, Jacqueline uit het Noord-Hollandse, Tjeerd, Mathijs, Rob, Berend en ik.

Na een korte briefing begon  onze tocht. Het was droog of nagenoeg droog. Maar dat zou het niet blijven. Donkere wolken pakten zich samen. En leegden zich. Met bakken kwam het bij tijden naar beneden. Met van die druppels met een beetje lucht erin door de harde botsing met het vloeiende water. Maar gelukkig geen onweer. En het werd zelfs nog zonnig.
We voeren door grote vaarten, maar ook door kleine kronkelige watertjes. Met heel, heel veel bruggetjes. We kruisten de stoomtrein van Enkhuizen naar Medemblik bij één van die bruggetjes. Een mooi gezicht.
En we deden ook nog een stukje ‘groot water’, de Grote Vliet.

Prachtige plaatsnamen als Twisk, Opperdoes (aardappels te koop bij het 6e huis links), Oost- en Midwoud, Onderdijk en Wervershoof.
De route was niet altijd makkelijk te vinden en echt alleen voor kano’s, gelet op sommige wel heel lage bruggen of duikers waar we door moesten. Maar dankzij een beschrijving, bordjes en een deelnemer met de route op GPS gedownload konden we het hele rondje maken. Jammer dat we niet even kasteel Radboud, of kinderboerderij ’t Langoortje,  in Medemblik aandeden. Maar dat werd vergoed door het zicht op de Stoommachine museum aan de Grote Vliet net buiten Medemblik. Al met al weer een prachtige tocht, ondanks het weer.
En Balgzand houden we te goed. Met of zonder zeehonden.
Met dank aan de tochtleiding, Jacqueline en Manon.
En voor wie de route wil doen: http://www.kanoroutes.nl/nl-medemblik.htm (met dank aan kanoroutes.nl).

 

Birgit

Nog meer foto’s:

https://photos.app.goo.gl/32Dq8EfHo1nc55fS6

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.