André komt langs

Met 9 opvarenden verschenen we aan de start in Uithoorn waar speciaal voor ons een bordje was geplaatst ‘Inlaatplaats voor boten’.

Het kon niet missen dat we hier onze vrienden van de Uithoornse club Michiel de Ruyter zouden tegenkomen en ja hoor, eerst haalden we een groepje jeugd met begeleiding in en later, toen we aan de koffie zaten, kwam een groep volwassenen voorbij. Allemaal met zwemvest aan, ondanks het warme water en de nabijheid van de oever. Kano Rijnland hanteert onder deze milde omstandigheden het standpunt ‘eigen verantwoordelijkheid’; pas als het water kouder, de golfslag hoger,  en/of de afstand tot de oever groter wordt, dan is bij ons het dragen van een zwemvest verplicht.

De drukkende warmte nodigde tijdens de pauzes uit tot zwemmen, menig kanoër ging dan ook uit de kleren om in het water af te koelen. Zo niet vaarleider Marco, die vanaf de wal het overzicht bewaarde. Prijzenswaardig! Ook kreeg hij waardering voor het relaxte tempo en de lange pauzes. We konden vanaf de lunchplek kiezen tussen overdragen via een wetering of schutten in de Oudhuizersluis; het werd de sluis, maar wat een teleurstelling toen de sluismeesteres meldde dat ze geen kano’s mocht schutten. Dus toch overdragen, gelukkig met gemakkelijke in- en uitstap. Als compensatie mochten we koud water tappen en het toilet gebruiken.

 

We hielden een laatste pauze bij een aanlegplaats die achteraf verboden voor onbevoegden bleek; het verbodsbordje met de afschrikwekkende tekst ‘André komt langs om onbevoegden weg te sturen’ stond aan de andere kant van het hek. Even later kwamen we door Wilnis langs de dijk die een kleine 20 jaar geleden tijdens een droge zomer doorgebroken is waarna een woonwijk onder (modder)water kwam te staan. De dijk is daarna vervangen door een solide stalen damwand. Langs de Kerkvaart kwamen we bij de Pondskoekersluis (door Marco steevast Koekenbakkersluis genoemd) waar we door de sluismeester werden verwelkomd: schutten en ijs eten! De sluiskolk had geen enkel houvast langs de muren, we werden dan ook een speelbal van het naar binnen kolkende water waardoor het handhaven van de onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in het geding kwam. Terug op het niveau van boezemwater restte nog een kwartiertje terug naar de start in Uithoorn waar we op de plaatselijke uitlaatstrook tussen de dampende bolussen neerstreken.

Jaap

Foto’s van Birgit

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

1 Response to André komt langs

  1. Marco says:

    Prima stukje Jaap 👍👍! Vooral op het eind die dampende bolussen! Oog voor detail 😉👍😃🙋

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.