Grevelingen 11 juli 2020

Vanwege het coronavirus zal de (of in ieder geval mijn) eerste grootwatertocht dit jaar naar relatief rustig water, zonder getijdestroming gaan: de Grevelingen. Op de site aangemerkt als een tocht voor de beginnend grootwatervaarder. Maar helaas, die waren er dus niet bij. Met een groepje van 7 vertrekken we, kano’s op het dak van de auto’s, samen rijdend of juist niet, richting Den Osse op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland.

Ik dacht dat ik na 7 jaar daar in een groepsaccommodatie te hebben verbleven de weg er naartoe wel te kennen. Maar  dus niet. Maar via de A4 was het weliswaar iets om, naar een kwartier na de mannen kwamen wij, vrouwen aan. Het is mooi weer en het strandje begint al langzaam bezet te raken. Snel de kano prepareren en uiteindelijk zitten wij, vrouwen, na een korte briefing als eerste op het water.

We varen eerst op het eilandje Ossehoek aan. De bedoeling is om daar kort aan te leggen. Maar we zijn  er al snel en op het eilandje zitten jongeren rond een tent, waar naast de kratten bier opgestapeld staan. Na een kort drijfpauze varen we door naar de Oostkant van het grotere eiland Hompelvoet. We moeten rekening houden met de vaargeul(en) en met zeilboten, die zoals we weten voorrang hebben. En het zijn er nogal wat. Wel een prachtig gezicht, die schuingaande zeilboten, hun veelal witte zeilen strak in de wind!  Het moet gezegd, soms gaat dat ook fout; menig zeilboot gaat om. Het is dan nog een hele toer om zo’n boot weer recht te krijgen. We zien zelfs een boot om liggen en bij een poging hem recht te krijgen zelfs helemaal op z’n kop belanden. Maar hulde, de bemanning krijgt de boot desondanks weer overeind. Een rood motorbootje scheert over het water om links en rechts eventueel hulp te bieden.

Het eiland Hompelvoet mag niet betreden worden, vanwege het broedseizoen. Op het eiland lopen onder andere fjordenpaarden rond, maar die tonen zich vandaag niet aan ons. Walter probeert ons te laten navigeren; op de boeien, kompas of op zicht. Maar met alle drukte op het water moet je ogen van voren en van achteren hebben. We varen zuid-oost naar  oostelijk van de werkhaven Bommenede. Nog wel even een vaargeul oversteken! Belgische duikers hebben een partytent opgezet, maar er is gelukkig nog een mooie aanlegstek voor ons, zodat we kunnen aanleggen volgens de eisen van de anderhalve meter-samenleving.

Na deze pauze varen we terug op Den Osse. Onder de eilanden Stampersplaat en Dwars in den Weg langs . Wat een prachtige namen hebben deze eilanden toch!
De karakteristieke kerk van Brouwershaven is laat zichtbaar achter de dijk. En dan naderen we het strandje bij Den Osse. Het is aanzienlijk drukker dan vanochtend, niet zo gek met dit prachtige weer. Tot verwondering van menigeen aan de wal gaan die gekke kanoërs vervolgens allerlei rollen maken en komen ze ook weer boven!

Als alles weer op de auto’s geladen is, wordt een ijsje op de Brouwersdam gegeten en gaat vervolgens iedereen op de vereniging aan. Boten en ander materiaal spoelen en naar huis!
Het was weer een prachtige dag en een mooie tocht. Jammer dat er niet meer mensen mee waren.

En nog een gratis tip: smeer ook je lippen in met lippenbalsem met UV-bescherming!

Verslag: Birgit

Tochtleider: Walter, assistent Arjan.

Vaarders: Mathijs, Berend, Rob, Saskia en Birgit

 

This entry was posted in Algemeen, Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.