Twijfelaar

In het vroege voorjaar werden kampeerders en andere avonturiers opgeschrikt door het bericht dat de horeca inclusief campings tot nader order dicht zou blijven – volkomen terecht naar mijn bescheiden mening – om verdere verspreiding van het gevreesde virus zo veel mogelijk te beperken. Als kanovaarder/kampeerder moest ik dus op zoek naar andere mogelijkheden om op meerdaagse kanotochten de nacht door te brengen. Wild kamperen kan, maar wie gesnapt wordt kan een vette prent verwachten. Slapen onder de blote sterrenhemel dan, dat is toch niet kamperen? Daarmee riskeer je weer een boete voor landloperij ook al ben je niet lopend maar peddelend op je slaapplek gekomen.

Motorbootjes en zeiljachten mogen wél overal aanleggen of ankeren om er te overnachten. Nou ja bijna overal dan. Dat is toch niet eerlijk? Ik moest dus een manier vinden om op het water te slapen, maar hoe doe je dat in een kano met een kuipje van hooguit 90 bij 40 centimeter? In een zeekajak lukt het al helemaal niet om je lijf in de kuip te proppen tussen de bagageruimtes voor en achter.

Laten we bij Kano Rijnland nou een Klepper vouwkano hebben met een grote kuip. Met wat timmer- en naaiwerk heb ik de kano omgebouwd tot een soort kajuitboot met de deelbare peddel als tentpalen en een aangepaste tarp als tent. Lichtje in top, bagage in de punten, luchtbed en slaapzak uitrollen, en slapen maar. Wel even het paraplu ankertje goed vastleggen om te voorkomen dat het gaat krabben en ik de volgende morgen wakker word aan de andere kant van de plas (dat is een keer gebeurd).

 

 

 

 

 

 

De boot heeft twee zitplaatsen en is daarom vrij zwaar om in je eentje te peddelen, maar wie geen haast heeft (wie heeft dat wel in de kano? Hand opsteken graag) maalt daar niet om. Slapen met zijn tweeën gaat wat lastig met een kuipbreedte van 60 cm. Of je moet bovenop elkaar liggen maar dat houd je ook niet lang vol; hooguit een uur, als je elkaar lief hebt en een paar keer van positie wisselt. Kortom de Klepper is bij daglicht geschikt voor twee personen, maar wanneer de nacht invalt wordt het een eenpersoons boot.

Jaap

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

2 Responses to Twijfelaar

  1. Marco says:

    Leuk verwoord Jaap 👍👍🙋

  2. Saskia van Bergen says:

    Heel inspirerend Jaap! Ook in niet-corona tijden lijkt me dit een mooie manier om op pad te gaan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.