Een middag oefenen met trailer rijden.

Meerdere auto’s met een trekhaak en meer, minder of niet geoefende chauffeurs in het rijden met een trailer. Op 1 maart hebben Rein en Freek aan Ab, Birgit, Leen, Alex, Femke en mij heel veel tips gegeven hoe voorzichtig en veilig met een trailer te rijden. Eerst wat theorieles (zonder examen!) en toen gingen we in twee groepjes naar het parkeerterrein bij de schaatsclub. Manon en Marian hebben nog even meegekeken en de buienradar gecheckt: droog en toch een fikse maar korte hagelbui. Het waaide nauwelijks, in vergelijking met de zondagen ervoor. Dus de – lege – trailers konden zonder problemen aangekoppeld worden. Met uitleg natuurlijk. Best veel om te onthouden.

In ons groepje onder leiding van Rein ging Ab van start met zijn spiksplinternieuwe auto voor de zeetrailer. Daarna Birgit en toen ik, in onze eigen auto. De zeetrailer loopt soepeler dan de kleine, dus wij hadden geluk! Het bleek best nog druk op het parkeerterrein, gelukkig letten de anderen in de auto ook goed op.

 

Parcourtje rijden

Dat is wel een heel flexibele pilon

Rein en Freek zetten flexibele (!) pionnen neer en we konden aan de slag. Met achtjes, bochten en vooral ‘langzaam, langzaam’, ‘houd de pionnen in het zicht’ en ‘binnenspiegel weg en dan continu in beide spiegels kijken!!’ Met de gouden tip ‘als je rechtuit naar achteren wilt en je ziet in de spiegel de trailer naar rechts gaan, stuur dan (een beetje!) naar rechts’. Of omgekeerd natuurlijk.

 

Achteruit rijden

En dan de trailer in een rechte hoek achteruit wegzetten, dat is andere koek. Iemand buiten de auto moet duidelijke aanwijzingen geven, in het zicht blijven, veilig staan en blijven en op tijd en duidelijk ‘STOP’ roepen. Dus het raam open, lekker met die wind.

 

Ook heel anders met zo’n trailer achter de auto: een drempel nemen. Héél langzaam, ook nog als je auto er al overheen is maar de trailer nog niet.

Wisselen van trailer is er niet meer van gekomen, de tijd was op! Nog even gezellig napraten. Het was een hele leuke en nuttige middag. Voor mij geldt zeker nog meer oefenen voordat ik met een beladen trailer de weg op zou gaan. Het smaakt naar meer. Veel dank aan de organisatie!

Marijke

This entry was posted in Algemeen, Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

1 Response to Een middag oefenen met trailer rijden.

  1. Jaap says:

    Uitstekend initiatief van de Haasjes en wie er verder aan hebben bijgedragen. Je kan wel zeggen dat Kano Rijnland zorgvuldiger met het rollend materiaal omgaat dan de deelnemers aan dit evenement op Zandvoort met commentaar van Andre van Duin https://www.youtube.com/watch?v=x-jORZreDVc

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.