Zeemeerminnentocht, 6 oktober

Surfen in het zicht van de Marker Wadden

Het spel der Najaden van Arnold Böcklin

Onze tweede zeemeerminnentocht van dit jaar. Uiteindelijk zijn we met 5 stoere vrouwen en is het de bedoeling om in Lelystad Bataviahaven de kano’s te water te laten en op en neer naar de Marker Wadden te varen. Vorige keer moesten we wegens teveel wind uitwijken en hebben toen op het Ketelmeer gevaren. Maar deze week zijn de verwachtingen beter: ZO 4Bft. Zondagochtend blijkt de wind toch wat aan te zijn getrokken tot 5Bft. Naar goed gebruik houden we de briefing in een warm clubhuis met een kopje koffie en besluiten dat wij dit aankunnen vanwege de richting van de wind.

Na een natte reis door de regen blijkt er in Lelystad slechts wat miezer te vallen, maar koud dat het is. Snel afladen, inpakken, omkleden en te water. Marker Wadden, Here We Come……
Maar net nadat we de steiger hebben losgelaten komt het marifoonbericht binnen:  ‘actuele wind ZO 6 Bft’.
Oké, we zijn wel stoere meiden maar niet dom. Die Marker Wadden worden het ook dit keer niet, het is ons niet gegund (de vorige zeemeerminnentocht zijn we uitgeweken naar het Ketelmeer wegens ZW 6Bft). We besluiten om dan maar lekker met de golven te gaan spelen, we zitten nu toch al op het water. Eerst een flink stuk met de golven recht van achter surfen en dan dwars op de golven naar de dijk voor een pauze.

het stalen beeld ‘Exposure’ van Antony Gormley

Nadat we de haven uit zijn gevaren, onder het toeziend oog van de ‘Poepende Man’, worden de golven al snel hoger. Al surfend schieten de zeemeerminnen met topsnelheid om me heen, kreten van vreugde. De boten hebben er zin in en surfen van de ene golf in de andere. Mooie rechte golven, perfect om te spelen met het roertje, sterker zelfs met deze golven heb je dat roertje geeneens nodig. Daarna op weg naar de dijk met golven van opzij om op zoek te gaan naar een pauze plek. Ik had een jaar geleden gelezen dat daar ergens een instap moest zijn voor kitesurfers. Die hebben we niet gevonden (blijkt er momenteel ook niet te zijn wegens werkzaamheden), maar het was toch te koud en te nat om de boot uit te komen dus dan maar pauze in de boot.

Daarna lekker beuken tegen de wind en de golven in, nog een heel klein stukje surfen en na een paar uur staan we weer koud, moe en voldaan op de kant. Eenmaal op de club, tussen de buien door de boten opgeruimd, deze gezellige dag afgesloten bij de Italiaan (die werd maar moe van die kwebbelende meiden).

Leuk dat we zoveel goed varende zeemeerminnen hebben waar we dit soort dingen mee kunnen doen. En die Marker Wadden, daar gaan we nog wel een keer heen. Voorlopig hebben we ze toch maar mooi van dicht bij gezien op het water.

Manon

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.