Groenlandrollen, een stukje geschiedenis

Dit is een verslag van het jaarlijkse NK Groenland rollen, gehouden in het weekeinde van 13/14/15 September jongsleden. Alweer de 7e versie van de Dutch Greenland competition. Ook de locatie was, zoals voorgaande jaren, camping Stoetenslagh in Slagharen. Het weer kon niet beter zijn, redelijke temperatuur en zon overdag. Dit maakte het evenement weer zeer aangenaam.

Onze club was wederom aardig vertegenwoordigd. Rein, Manon, Julit en Freek waren van de partij. De  clinic dagen op Vrijdag en Zaterdag werden verzorgd door de 4-voudig Deens kampioen Greenland-rolling, David Tetzschner. Op Zondag tijdens de altijd gezellige competitie bleek dat ons niveau weer was gestegen ten opzichte van vorig jaar. De concurrenten waren echter evenredig beter geworden. Dit kwam tot uiting in de uitslag waar evenals vorig jaar Rein 2e is geworden na Just die als onbetwist winnaar uit de bus kwam, en Julit wist een gedeelde 4e plek te bemachtigen. Eigenlijk heeft iedereen zich enorm verbeterd qua techniek waardoor er diverse persoonlijke records zijn gesneuveld. Manon heeft een paar rollen laten zien die ze zelf vorig jaar voor onmogelijk had gehouden. Zelfs ondergetekende in zijn zelfbouw scoorde wel 10 punten meer dan vorige keer! Voor de eerlijkheid moet ik bekennen dat mijn vorderingen in het niet vallen ten opzichte van die van Julit en Rein die hun PR met tientallen punten hebben verbeterd.

Rein wederom de tweede plaats bij het NK Groenlandrollen

Omdat er steeds over punten wordt gesproken lijkt het op zijn plaats om iets naders te vertellen over het fenomeen Groenland rollen. Waar vond het zijn oorsprong en hoe is de competitie ontstaan in de vorm die we vandaag de dag zien.

De traditionele Kayak was een skin on frame kayak en werd gebruikt voor de jacht door de Arctische bevolking. In Groenland is het zogenaamde Groenland rollen, ofwel kinngusaqattaarneq in de laatste eeuwen ontwikkeld en verfijnd tot een hoogst technische en atletische aangelegenheid en is er geleidelijk een competitie uit ontstaan.

Naast het rollen in een kayak zijn er al in de 16e eeuw waarnemingen gedaan door ontdekking reizigers waarbij Inuit allerlei rol oefeningen deden staande op en hangende aan een horizontaal gespannen touw. Deze oefeningen werden waarschijnlijk gedaan om sterk en lenig te worden ter voorbereiding op de daadwerkelijke jacht. Ook dit is uitgegroeid tot een heuse competitie. De zogenaamde Touwgymnastiek, ofwel Allunaariaqattaarneq. Als je op de officiële scorekaart kijkt zie je dat hier 75 verschillende oefeningen staan beschreven. Waarvan ik er misschien hoogui 3 heb gerobeerd, niet de moeilijkste overigens, en ik vond ze allemaal verdraaid pijnlijk. En bovendien belandde ik steevast in het zand onder het touw. Met een onuitdeukbaar ego tot gevolg.

En dan het rollen. Momenteel bestaat de officiële rol wedstrijd uit 35 onderdelen. Hierbij zijn 33 verschillende manieren van rollen en daarnaast het onderdeel Walrus pull en paddling upside down.

Van deze onderdelen werd een groot aantal beoefend omdat ze simpelweg nodig konden zijn tijdens de jacht. Vaak een kwestie van leven en dood voor de jager. Een snelle doch eenvoudige berekening leert ons dat er 50% kans is op overleven, je komt boven of niet. Uitstappen was bij de Inuit geen optie. Ze zaten echt vast in de boot.

Daarnaast is er een aantal “fun” rollen, bedacht voor de oefening van behendigheid en lenigheid. Voor ons zijn ze vaak niet heel erg funny omdat ze doorgaans best lastig kunnen zijn. Zo niet onmogelijk lijken.

Om al deze rol onderdelen uit elkaar te houden en heel precies te weten wat de bedoeling is bij elke rol hadden de Inuit een ingenieus systeem bedacht. In plaats van een nummer toekennen aan een onderdeel – dit zou verwarring wekken en veel te ingewikkeld zijn – hebben ze er eenvoudigweg naampjes voor bedacht die momenteel over de hele wereld in competities worden gebruikt. Zo zie je maar weer, de eenvoudigste oplossingen blijken altijd het simpelst. Wie kent niet de standaard rol ofwel de
Kinnguffik paarlallugu / nerfallaallugu 

Klinkt logisch. Een kleine waarschuwing is op zijn plaats. Er bestaat een ernstig risico dat je spraakorgaan in een spasme geraakt bij het uitspreken.
Nog een klein voorbeeld voor bijvoorbeeld de Walrus pull
Nusutsinneq kinngunani iluarisamut 
Voordat je dit heb uitgesproken is de Walrus er al lang en breed vandoor lijkt me.

Kortom, bij onze NK competitie ben ik blij dat we deze namen niet hoeven te kennen. Dit is anders in andere delen van de wereld. Daar dient elke deelnemer de rol bij de officiële Inuit naam te kennen.

Conclusie, lekker in Nederland blijven en genieten van een fantastisch, sfeervol klein evenement. Ook nu weer perfect georganiseerd door Annelies en Max (greenlandrolling), waarvoor dank. Tot volgende keer !

Freek

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

2 Responses to Groenlandrollen, een stukje geschiedenis

  1. Evelien says:

    Super stuk weer en bedankt voor de geschiedenis!

  2. Carolien van der Graaf says:

    hoi leuk bericht, Frank.

    Ik ben afgelopen zondag (13 sep 2020) komen kijken naar jullie competitie in Rheezerveen. Gaaf!

    Ik ben recent lid geworden van De Windhappers (Den Haag) en ben wel geinteresseerd om een paar Groenland rollen te leren (ik kan nu net 1 rol). Jullie zijn bij KanoRijnland met een hele groep die zich gespecialiseerd heeft in het rollen. Zou ik een keer langs mogen komen? groeten Carolien

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.