Huwelijksbootje

Wat begon met een tedere aanraking op de Schelpenbank (‘de vonk’), een jaar of twee geleden, ontwikkelde zich tot een mooi samenspel tussen twee, ik mag wel zeggen, bijzondere persoonlijkheden. Sophie en Frank hebben, in plaats van de gebruikelijke weg naar het gemeentehuis, hun eigen weg gevonden en die moest over het water gaan. Bij het maken van plannen rees een praktisch probleem: hoe krijg je alle gasten in kano’s om mee te peddelen naar de plek van het ja-woord?

Het antwoord zit verscholen in de laatste zin (‘daarover later meer’) van het vorige verslag. MS Onrust werd gecharterd om niet alleen de gasten, maar ook 12 kano’s aan boord te nemen om de bruid en bruidegom met 10 begeleiders de gelegenheid te geven naar de Schelpenbank te peddelen en zo de herinnering aan de vonk opnieuw te beleven.

Vanaf het strandje van Burghsluis duwen we de boten in het water voor een ontspannen tochtje onder de stralende zon naar Schelphoek en verder naar de Schelpenbank. Sophie en Frank zijn prachtig uitgedost met sluier en hoge hoed, wat vragen oproept bij dagjesmensen op het strand. Die denken dat het een grap is, maar als ze begrijpen dat het serieus is, vinden ze het een origineel idee, fijne dag gewenst!

De baai van Schelphoek ziet er nu heel vriendelijk uit, nogal een verschil met de reddings- en calamiteitenoefeningen die we hier bij zwaar weer hebben gedaan. Het is laagwater, er moet voorzichtig worden gemanoeuvreerd om aanraking met de vlijmscherpe oesters te voorkomen. Er is net genoeg diepte om de roestige restanten van de achtergebleven caissons te kunnen ronden.

Wanneer we de Schelpenbank naderen komt ook de passagiersboot, zojuist vertrokken uit Burghsluis, dichterbij. Eenmaal binnen gehoorsafstand krijgt het bruidspaar woorden van bewondering toegeworpen over het prachtige schouwspel gezien vanaf de reling. De boot gaat voor anker, het bruidspaar krijgt een sluier aangereikt die zorgvuldig over de kano’s wordt gedrapeerd en dan volgt een welkomstwoord van voorzitter Mathijs die zojuist aan boord geklommen is. Wanneer het bruidspaar en de begeleiders aan boord zijn en de kano’s op het dek zijn vastgebonden, kan het feest beginnen.

Voorzitter en ervaringsdeskundige Mathijs heeft prachtige woorden voor de geliefden die elkaar op de club gevonden hebben. Gehuld in een toga doet hij niet onder voor een echte trouwambtenaar en de feestgangers hangen aan zijn lippen. De boot heeft intussen het anker gelicht om een rondje over de Oosterschelde te varen. Het wordt een bruisend feest met muziek en dans, zang en gedichten, toespraakjes en nog meer lovende woorden. En natuurlijk felicitaties en goed bedoelde adviezen ‘nu nog even naar IKEA en Blokker voor een uitzet en jullie nieuwe leven is een feit’.

Door de feestvreugde en de felle zon op het bovendek is de temperatuur flink opgelopen. De meeste gasten begeven zich na terugkomst in de haven dan ook naar het (inmiddels ondergelopen) strandje om een duik te nemen, wat opnieuw tot verbaasde gezichten leidt onder de omstanders: wat is dit in hemelsnaam voor bont gezelschap? Zwembroeken en bikini’s onder de feestkleding? Je zou bijna denken dat deze mensen van een bruiloft komen…

Jaap

This entry was posted in Algemeen, Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

1 Response to Huwelijksbootje

  1. Julienne says:

    Gefeliciteerd Sophie en Frank, blij voor jullie!!
    Julienne

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.