Kamperen op Tiengemeten

     

Op 11 mei verzamelden we om 6:30 (wat een hobby) bij het clubhuis om de boten te laden en af te reizen naar het plaatsje Rhoon onder de rook van Rotterdam. Dit voor een tocht naar het eiland Tiengemeten in het Haringvliet.

Na de glibberige instap in de plaatselijke jachthaven en het probleemloos passeren  van de Oude Maas kwamen we op het Spui. Omdat we net na hoog water waren vertokken werden de 17 kilometer naar de monding van het Spui  met een extra hulpmotor van 2 knopen stroomsnelheid rap overbrugd.

Op het Haringvliet stond een windkracht 4 bft uit noord-noordoostelijk richting. Na een semi-legale stop op een strandje aan de monding kwam Tiengemeten in zicht.   Wind in de rug, restte nog het kruisen van een zeil wedstrijd en voila de haven van Tiengemeten.

Tiengemeten is een beschermd natuurgebied, de laatste boeren zijn enkele jaren geleden uitgekocht.  Daarna is het gedeeltelijk onder water gezet,  er ontstaat nu een mooi natuurlijk ecosysteem.  Een echte aanrader om eens van de stilte en de natuur te genieten. Ook zonder kayak bereikbaar en er is een camping met uitspanning beschikbaar.   

overgebleven huisje in ondergelopen gebied

Het uitladen in het haventje vereiste enkele acrobatische toeren, steile dijkovergang met scherpe bochten.  Na de tenten te hebben opgezet en een biertje op het terras, een mooie avondwandeling over het eiland gemaakt.

De volgende dag verder naar Stad aan het Haringvliet. Weeromstandigheden idem aan die van zaterdag. Eerst de luwte van het eiland  en het laatste stuk vol in de wind en golven naar een strandje even voorbij de haven. Daar aangekomen gepauzeerd,  de chroniqueur voelde opdat moment al wel een lichte misselijkheid opkomen. Maar och de overkant is niet zo ver. Dat liep even anders, halverwege het Haringvliet sloeg de man met de hamer (of was het Neptunes?) toe.  Snel werd door Jaap een sleep georganiseerd Berend in de lead met voor hem Femke en Freek. Jaap en Leen als leiders. Niet voor niets geoefend dus. Verliep geolied. 

Na een korte pauze op het strand aan de overkant. Weer met volle stroming mee het Spui op. De stroming was zo sterk dat enkelen onder de klep van een pont terecht kwamen, gelukkig lag deze nog stil.  Bij het passeren van de oude maas, achter een container duwbak langs.  Deze produceerde een onheilspellende getordeerde golf, die zich snel tot een soort lange deinings golf transformeerde.  Bij de uitstap werden we opgewacht door enkele  geïnteresseerde Chinezen.  Heeft Kanorijnland een patent?

Daarna boten uit het water naar Leiderdorp eten en naar huis.

Al met al een geslaagd weekend.  Iedereen bedankt.

Jan Cees

Voor foto’s klik hier

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.