Een vlakwatervaarder en “miss Grevelingen”, ofwel de openingstocht 2019 voor Grootwater in Zeeland

Op zondag 31 maart verzamelen zich 13 Leiderdorpse kajakkers in Bommenede, Schouwen-Duiveland. Bommenede is voor de vereniging een nieuwe instapplek in Zeeland.

Ik wilde wel een verhaaltje schrijven, maar onder de voorwaarde dat het een zeer persoonlijke impressie zou worden. Want het was me wat!

Nu ben ik van de vereniging lid geworden om uiteindelijk de zee/grootwater op te kunnen, dus dan ga je zeker met de openingstocht grootwater (ook voor beginners) mee. Ik heb alleen deze keer niet zo gelet op de weersverwachting. Dat heb je als je hoofd meer bij een verhuizing zit.

Frank heeft een tocht uitgezet van ongeveer 10 zeemijl, van instapplek Bommenede (rechtsonderaan de kaart), langs Stampersgat naar het eilandje Ossehoek voor de eerste pauze (9 km), daarna naar Archipel voor de tweede pauze (6 km) en weer terug naar Bommenede (5 km).

Het weer. De wind komt uit het oosten. Aan de verspreide witte kammen is te zien dat het een goede windkracht 4 is. Wat later op de dag wordt het zelfs een tijdje een 5! Maar dat wist ik bij vertrek nog niet.

Voor instappen even een check of iedereen zijn spullen bij zich heeft. Hier en daar een adviesje.

Het eerste deel van de tocht naar Ossehoek, zo’n 9 km is goed te doen, zeker met de luwte onder Stampersgat. Het is wel wennen aan golven die schuin van achter onder je kano doorgaan. We komen op Ossehoek aan. Hèhè, de helft zit er al bijna op, dacht ik toen. Dat moet gaan lukken.

Op Ossehoek wordt de groep gesplitst. De kilometervreters (7 personen) gaan met Frank als eerste op pad en gaan om Hompelvoet heen naar Archipel. Dat is zo’n 5 km extra. De zes anderen gaan met Tjeerd en Manon rechtstreeks naar Archipel. Tjeerd zegt na het instappen nog tegen mij dat ik tijdens dit traject gerust om een sleepje kan vragen als het wat teveel wordt. Hoezo, vraag ik mij in stilte af? Nou, ik kwam het te weten. We kwamen uit de luwte van Ossehoek en toen zaten we recht tegen de wind in op weg naar Archipel. En dat 6 km lang, beuken, beuken en nog eens beuken. Golf op en golf af, golven die over je dek spoelen, witte rijen die met een grijnslach op je af stormen! De wind was intussen een lekkere 5 geworden.

En toen gebeurde het …….. ik kreeg een visioen van “miss Grevelingen”. Ze kwam me halen. Ze trok aan me, duwde tegen me aan, deed m’n boot kantelen, naar boven, naar beneden ……  Alleen aan de boeien kon ik zien dat we metertje voor metertje vooruit kwamen. Hoezo een sleepje? dat is mijn eer te na.

Uiteindelijk kwam ik op Archipel met een tweede pauze aan, meer dood dan levend. Over 6 km hadden we meer dan anderhalf uur gedaan! Dat wordt vannacht verschrikkelijk dromen over “miss Grevelingen” die me alsnog komt halen!

Het laatste stuk terug naar Bommenede van 5 km was niet gemakkelijk, maar redelijk te doen. De wind kwam meer van opzij en van achteren.

Dank aan Tjeerd, Manon en Matthijs voor hun adviezen onderweg, zoals

  • blijf peddelen, dan heb je meer grip op de golven
  • hou je hoofd erbij; met grootwater-ervaring ga  je later effectiever peddelen, meer op de automaat
  • steek je peddel zoveel mogelijk in een golftop, let op het ritme van de golven
  • rechtop zitten, geef de kano de ruimte om onder je met de golven mee te bewegen, zit als een koning in je kano, enz, enz.

Eens temeer heb ik mij gerealiseerd dat vlakwater- en grootwatertochten veel verschillen hebben. Bij grootwater is het dooooorvaren!

NB: bij de evaluatie na afloop vond iedereen het experiment om de groep tijdens de tocht te splitsen (2e route met meer kilometers om Hompelhoek heen) geslaagd.

Jeroen

PS. De naam ‘Grevelingen’ is tijdens het tweede deel van onze tocht door mijn hoofd gaan spelen. Wat zou die naam kunnen betekenen? Met Wikipedia kwam ik er niet uit. Uit andere bronnen blijkt dat de naam uit het Frans komt en iets met grachten of met een zandbank te maken heeft. Er is helaas geen engel Grevelingen of een vrouwennaam uit een middeleeuwse ridderroman.

Voor alle foto’s klik hier

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

1 Response to Een vlakwatervaarder en “miss Grevelingen”, ofwel de openingstocht 2019 voor Grootwater in Zeeland

  1. Ab Kuling says:

    Vergeef me dat ik ondanks, of juist door de barre episodes hartelijk heb gelachen bij dit prachtige proza.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.