Rare jongens, die zeekajakkers

Kennismakingstocht 23 september 2018

De kennismakingstocht is op zich niet bedoeld voor zeekajak cracks. Althans, ze mogen wel mee, maar ze moeten zich eigenlijk gedeisd houden. Dit feestje is vooral voor de nieuwelingen. De kennismakingstocht is namelijk geen tocht die zo uitdagend is qua afstand of locatie, dat die met regelmaat moet worden afgeblazen omdat de omstandigheden te ruw zijn, zelfs voor zeebonken die elke ochtend als ontbijt een bord stalen schroeven naar binnen werken en dan om een tweede portie vragen.

Nee. de kennismakingstocht is er voornamelijk om nieuwe leden bekend te maken met het grote water. En indien mogelijk, te besmetten met het grootwatervirus. Bij voorkeur schotelt men de nieuwelingen een tocht voor met hooguit wat milde wind en wat oneffen water. Genoeg om het verschil met vlakwater te merken, maar niet zoveel om de nieuweling echt te testen. Het zou toch jammer zijn als je nieuwe aanwas, na een zeetocht bezweert nooit meer in zo’n ding – een zeekajak – te stappen op dat spul – zeewater – omdat dat gewoon léeevensgevaarlijk wordt gevonden.

Men zoekt dus zachte condities: licht zeebriesje hier, beetje deining daar. In die opzet slaagde de kennismakingstocht van 23 september 2018 goed. Misschien een beetje te goed. De heenweg, die van de Silokade in Almere naar het Paard van Marken ging – de vuurtoren van Marken – ging over bijzonder vlak water. Bijna even vlak als het asfalt naar Almere toe. Geen of amper wind, lichte motregen. Maakt niet uit, als enige nieuweling bij deze tocht was dit mijn feestje. Misschien komt er nog wel wat wind later.

Er werd geluncht bij het Paard. Lunchen met grootwatervaarders is bijzonder. In een mum van tijd verrijzen tentjes – of tent achtige constructies – waarin een enkele zeekajakker geheel verdwijnt. Dat de tent bewoond wordt hoor je dan alleen nog aan het geratel van pannetjes en zakjes die worden opengescheurd binnen in de tent. Soms komt er nog een hoofd uit de tent, soms ook niet. Voordat je als nieuwelingen je broodpakketje open hebt gewurmd, zit iedereen al aan de warme koffie, thee, soep en koekjes. En voordat je het weet, is alles ook weer ingepakt en klaar voor vertrek.

De terugreis. Er werd voorzichtig gesproken over een wat aantrekkende wind. Er zou een front langsdrijven dat in de middag voor flinke wind kon zorgen. Vandaar de ingekorte planning van deze dag. Het was slechts 7 km heen en 7 km terug.

Golfjes. Eindelijk. Vanuit de open kant van het Markermeer  had de iets toegenomen, maar nog steeds hele bescheiden wind (3?) toch wat golven kunnen opbouwen. Af en toe zat er een tussen waardoor je boot werd opgetild.

Enkele kilometers voor de haven – het vertrek en aankomstpunt – zette de wind echt door. Geen bescheiden 3 meer, zelfs geen 4, maar opbouw naar windkracht 5. Ik kende de korte golfslag van het IJsselmeer wel van zeiltochten en de golfslag op het Markermeer was niet anders: kort en steil en daarom lastig voor bootjes.

Het werd werken voor de hele groep. De haven. Zo dichtbij en toch zo ver. De tochtleider bepaalde de koers zo dat we de golven recht van voren kregen. De makkelijkste koers om te varen en met deze windkracht spectaculair. Zwiepen water in je gezicht wanneer de punt een steile golf klieft, constant gesuis van de wind in je oren, regen en spetters die de wind in je gezicht blaast en steeds die harde stamp van je boeg als die na de golf in het golfdal naar beneden kletst. Je beseft je direct dat je boot juist voor deze omstandigheden is gemaakt.

Het is een behoorlijke krachtsinspanning om je peddel überhaupt goed tegen de wind in te krijgen en naar de haveningang te varen. Niet in een rechte lijn, maar eerst een stukje boven de haveningang varen, zodat wanneer iemand om zou gaan, die niet met zijn kajak op het basalt terecht zou komen, maar eigenlijk vanzelf de haven ingestuwd zou worden door de wind. Af en toe een beetje omkijken waar de rest van de groep zich bevindt. En steeds achterin de ervaren peddelaars, die alles in de gaten houden. Eenmaal op de goede hoogte, wordt je letterlijk de haven ingeblazen. De hele groep puft even uit achter de luwte van een groot, aangemeerd schip. Het zeiljacht dat aan de voorkant van het schip ligt, gaat als een plastic dobber heen en weer. Je kunt elkaar eindelijk weer een beetje verstaan.

De helft van de groep is voldaan en gaat aan land. De andere helft wil nog even wat agressie kwijt in de golven. De wind is dan ongeveer 5 a 6, dus we kregen waar voor ons geld. Zwoegend naar de havenmonding, waarbij je constant de winddruk op het peddelblad boven water krijgt terwijl je gewend bent pas onder water arbeid te moeten leveren. We draaien om op het punt waar we nog rechtstreeks de haven in worden genomen door de golven. Ik meende Rein, die achteraan het groepje voer om alles in de gaten te houden, te horen roepen: gewoon even zijwaarts op de golven liggen. ‘Gewoon’? ‘Even zijwaarts op deze steile golven liggen’? Ik snapte niet wat Rein bedoelde en dacht dat het misschien een effectieve manier was om de boot tegen de golven en wind in te kunnen draaien. Achteraf begreep ik dat Rein deze omstandigheden erg geschikt vond om een beetje goed in je boot te leren zitten en je comfortabel te gaan voelen met deze windkracht en golven. Rare jongens, die zeekajakkers.

Surfend terug de haven in. Kletsnat tot onder je neopreen van alle golven en regen. In de regen en windkracht 5/6 je natte spullen uittrekken en je ‘droge’ spullen aantrekken zonder enige beschutting.

Kijk, dat is pas kennismaken met grootwater.

Compliment voor de tochtleiding, die deze weersomslag al dagen tevoren had voorzien en de planning daarop had aangepast en alles zo onder controle had, dat ze ons nog even konden laten spelen in de golven. Dank aan alle tochtgenoten voor deze ervaring! En bijna vergeten, een erg gezellig afsluitend diner.

 Lennert

Klik hier voor alle foto’s

 

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.