Groenlandweekend 14 t/m 16 september 2018

Half september is het hoogtepunt van het, bijna gehele jaar durende groenland-kajak-seizoen; alleen ijs houd ons echt tegen, voor degenen die graag de oude Inuit-technieken willen beheersen.

Na een lange autorit met snelheidsbeperking vanwege kajak op het dak kwam ik donderdag avond aan in Rheezerveen, camping de Stoetenslagh. Deze camping ligt “in the middle of nowhere” en is perfect voor een weekend rollen. Campingplaatsen rond een fris kunstmatig meer gevoed door lekker fris/koud bronwater.

Ik kan nog net in de schemering mijn tent opzetten, nadat eerst gezamenlijk de grote tent was opgezet. Deze is het episch centrum voor ontbijt, BBQ, kampvuur, tribune, kleding te drogen hangen etc.

Inmiddels waren ook Rein, Manon en Freek gearriveerd. En nadat iedereen zijn slaapplaats had ingericht werd er onder een prachtige sterrenhemel nog wat bij gekletst onder het genot van een drankje. Daarna doken we snel ons bed in ,  want een heldere nacht is ook een koude nacht en mijn clinic was in de eerste groep op vrijdag.

De clinics worden gegeven door de Deense kampioen David Tetzschner, ondersteund door verschillende andere instructeurs en goede rollers. Er waren in totaal ongeveer 40 deelnemers aan de clinics. Ook onze nieuwe clubgenoot Lennert was daarbij!

David

lekker druk op de plas

Vrijdag was gevuld met ‘s ochtends clinics en ’s middags clinics. Degene die daar niet mee bezig waren als deelnemer of instructeur, oefenen in de tussentijd zelf met de gekregen aanwijzingen en het uitwisselen van tips en tricks. We eindigen deze eerste gave dag met een gezamenlijk etentje in het restaurant van de camping en daarna was er voor degene die nog wakker waren een kampvuur in een vuurkorf waar nog wat nagepraat werd.

Zaterdag werd wederom gevuld met een ochtend en een avond clinic, maar ook het eerste wedstrijdonderdeel: Harpoenwerpen.

Officieel zijn er 4 disciplines bij groenlandwedstrijden: ropes (zie uitleg verslag NK 2017), een snelheidswedstrijd, harpoenwerpen en rollen.

ropes

harpoenwerpen

speedwedstrijd met een rol halverwege als het fluitje gaat

Het harpoenwerpen was hilarisch voor een deel van ons, die het doel nog niet van een afstand van 3 meter wisten te raken, maar uiteindelijk werd het tussen de winnaars nog erg spannend. Wellicht toch gedurende het jaar wat oefenen en daarvoor eerst zelf een harpoen bouwen?

Zondag is DE dag voor de meeste van ons: het NK Groenlandrollen. De dag wordt gestart met Ropes, gevolgd door de snelheidswedstrijd en dan het rollen. Bij onze groep zijn veruit de meeste vooral geïnteresseerd in het rollen.

Voor de wedstrijd geven de deelnemers op welke rollen ze willen laten zien uit de lijst van 34. Daar kan je ook rollen bij aanstrepen die af en toe lukken of totaal nieuw zijn, maar waarvan je denkt dat ze misschien wel zouden kunnen lukken. Daarna stelt de wedstrijdleiding; de organisatoren Annelies en Max, wedstrijd tweetallen samen.

Na het NK van 2017 hebben een aantal van ons lekker,  leuk en fanatiek  getraind voor het NK van 2018, er zijn o.a. meetings geweest om tips en trics uit te wisselen in December en in Juli in de golven op Texel. Heel gaaf allemaal.

De laatste jaren was er nog een groot puntenverschil tussen de verschillende deelnemers en ook op het podium. Nu waren de eerste 8 erg aan elkaar gewaagd en het totale niveau was enorm gestegen. De wedstrijd was dan ook heel spannend.

Rein heeft een fantastische en welverdiende zilveren medaille behaald en ik ben geëindigd op de zesde plaats met 80 punten meer dan vorig jaar. Wat meer dan een verdubbeling van mijn score laatste score was.

op de kop peddelen kan een hoop punten opleveren bij de Rollingwedstrijden

de winnaars van NK Rollingcompetion 2018

de welverdiende medaille

Dit jaar hebben we ook een onderdeel geoefend, wat zelden buiten Groenland wordt gedaan, omdat er boten en peddels bij geruïneerd kunnen worden en kajakkers zich kunnen blesseren: de Walrus pull. Hierbij wordt een lijn op je achterdek vastgebonden en dwars onder je boot doorgehaald. Zo’n 15 meter verder staan er dan 4 tot 5 man die gaan trekken. De kunst is om zoveel druk op je peddel te geven dat je niet omslaat. Je hele boot kan daarbij onder water verdwijnen. Voelt en ziet er spectaculair uit. Ondanks de zorg om rustig en voorzichtig te trekken en meteen te stoppen als iemand omslaat, was de lol en het enthousiasme zo groot dat er uiteindelijk 1 peddel is gesneuveld.

de walruspull

Chapeau voor David, Annelies en Max voor weer een super weekend, waarvan we vol inspiratie en ideeën voor nieuwe trainingsmethoden thuis zijn gekomen en ons weer verheugen op 2019!

Tekst van Julit En Foto’s  van Chris de Ridder en Susanne Kuehn

Voor meer foto’s klik hier

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.