Waterborn op 25 juli

Daar staan we dan te zweten op de steiger, een veel te hete zomerwoensdagavond verpakt in lang neopreen en anorak.  Deze avond stappen we niet in maar naast de kayak.  Om te zwemmen.  Want hoe is het eigenlijk om lang in het water te liggen, hoe comfortabel blijft het?  We beginnen met de sprong in het water en simuleren dat we de haren droog willen houden.  Dat willen we niet, want het is veel te warm.  We springen met slaande armen en trappende benen in het water, niet iedereen houdt de haren droog.

Vervolgens proberen we warm te blijven in het zogenaamde ijskoude water. we vormen een cirkeltje en drijven tegen elkaar aan.  Dat blijkt best aangenaam, zeker als je zelf binnenin de cirkel mag drijven.  Dan een stukje zwemmen.  Eerst schoolslag, dan een zijwaartse variant, op de rug en dan de borstscrol.  Die laatste heb ik nooit gekund, de zijwaartse schoolslag voelt het meest comfortabel.  Ik merk al snel dat ik een kajakker ben en geen zwemmer.  De steiger is misschien 100 meter weg, maar het idee dat ik weer terug moet zwemmen voelt als een hele opgave.  Hoe zou dat zijn als het water nog niet door de zomerzon opgewarmd is?  Laatste zwemoefening is een leuke, het treintje.  Je zwemt rugslag met je voeten onder de oksels van degene onder je.  Voortstuwing doe je synchroon met je armen.  Zo zwommen we met z’n vieren een stukje.  Wat vooral opviel was dat dit het teamwork was, goede samenwerking.  1 persoon geeft de maat aan, de rest volgt en dat voelde voor iedereen als vertrouwd.  Vervolgens reddingszwemmen; iemand vervoeren door zwemvest als houvast te gebruiken.

Laatste oefening; hoe haal je iemand uit het water?  Oplossing: Je draait iemand achterstevoren voor de steiger, pakt de drenkeling onder de bovenarm en vervolgens til je die persoon met z’n tweeen uit het water.

Het was weer een fijne avond.  Inmiddels flink afgekoeld, maar met dit weer nog steeds niet koud.  Nu naar huis, nat worden onder een lauwe douche…

Maarten

Voor alle foto’s klik hier

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.