In de watten gelegd

Friesland weekeinde vlakwater 3-6 augustus 2018

Op uitnodiging van Annelies en Jantien Schouten – Ten Cate, twee oud leden die naar een huis aan het water in Workum zijn verhuisd verbleven tien Rijnlanders in Friesland: Jos, Jaap, Erik, Nel, Marijke, Gezinus, Jan Cees, Marian, Juliënne en ik.

Juliënne had in overleg met Annelies en Jantien het verblijf en alles daar omheen voorbereid.

Daardoor kwamen we op een prima camping op een klein half uur varen van Workum, ‘It Gouden Plakje’: Goed sanitair, ruime plek en koelkasten voor de tentjesmensen. Bovendien had Jos voor de zekerheid een koelbox mee. Genoeg koele plek voor onze etenswaren, bier, fris en witte wijn.

Het enige wat een beetje ontbrak was een comfortabele instapplek. Gelukkig waren de mensen die van de camping huisjes aan het water huurden, zo vriendelijk om hun privé tuintjes aan het water hiervoor ter beschikking te stellen. Als we terugkwamen, stonden ze alweer klaar om ons te helpen.

Marco en Jaap hadden zich ontfermd over het nautische deel. Dankzij hen – en de gunstige ligging van de camping- voeren we prachtige routes. Over ruim water met verre horizonten en dan weer door kronkelende ondiepe watertjes vol lelies, dicht riet en langs de oevers de zoetste bramen ooit.

De wateren hadden poëtische namen als Grons, Sânmar, Idzegeaster Poel, Yntiemasleat en de Heidenskipster feart. Die laatste dankt zijn naam aan het oude dorpje It Heidenskip. Me altijd afgevraagd wat het Heidenskip was: Een recreatieschap met heide? Jaap, geboren en getogen Fries, wist het antwoord. Het buurtschapje had heel in het begin geen eigen kerkgebouw. Hoewel de bewoners net zo gelovig waren als hun tijdgenoten werden ze heidenen genoemd en hun woonplaats het Heiden – schap. Het gehucht er naast heet trouwens De Hel.

De avond van aankomst brachten Annelies en Jantien in hun mooie motorbootje allerlei dranken en een luxe verzameling van lekkernijen mee. Op het beschaduwde terras van het huisje waarin Gezinus, Nel, Juliënne en Erik verbleven deden we ons daaraan tegoed.

Mede vanwege de hitte deden we het op de vaardagen rustig aan. Sommigen voor het ontbijt een rondje van vijf kilometer. Met de complete ploeg vertrokken we om tien uur en kwamen na een rustige tocht met zwempauzes rond vieren weer op de camping.

Zaterdag sloten Annelies en Jantien zich vanuit Workum bij ons aan en voeren het grootste deel van de route met ons. De Rijnlanders voeren terug naar de camping en en fristen zich op voor het avondeten in restaurant D’Ald Herberch in Gaastmeer. In tegenstelling tot de rust op het water zat het binnen en buiten stampvol. De bediening en de keuken konden het goed aan, zodat alles op rolletjes liep. Bij het laatste daglicht kwamen we op de camping en konden daarna van een heldere sterrenhemel genieten.

Zondag voeren we zonder onze Workumsen. Zij waren namelijk het uitgebreide avondeten voor ons aan het voorbereiden. Wel legden we tegen het eind van de tocht bij hen aan.

Deze dag was ook de verjaardag van Jaap. Die vond het leuk om deze dag op het water en in zijn geboorteprovincie door te brengen.

 

 

 

Een andere feestelijkheid was de doop van Nel haar nieuwe boot. Een Perception Essence 16 voet.

Ze zat er stabiel in en ging als een speer. Ze is nu het derde lid dat voor zichzelf een Perception Essence heeft gekocht vanwege de comfortabele zit die de goede vaareigenschappen niet belet.

Zou het – met het oog op de stijgende gemiddelde leeftijd van de kanovaarders  – een idee zijn om bij volgende aankopen van boten eens aan dit type te denken?

Over het algemeen was het redelijk rustig op het water. Alleen op Lange Fliet, deel van de hoofdroute van Workum naar Heeg, was het zondag  avondspits met grote schepen die soms zo hard  gingen dat ze echt nare golven maakten. Ik was blij recent vele oefeningen te hebben gedaan in de cursus kanovaardigheden A en nog flink op één van hen kon schelden tijdens het gedwongen manoevreren.

Het schelden hielp trouwens wel. Hij ging en bleef zacht varen.

 

 

 

 

Aan het eind van de zondag middag kwam het sinterklaasbootje uit Workum weer aan. Deze keer met grote pannen warm eten en schalen met salades. Speciaal voor Gezinus, die sommige dingen niet lust of verdraagt, serveerden onze gastvrouwen iets anders.

Na afloop zwaaiden we Annelies en Jantien voor (voorlopig) de laatste keer uit.

Maandag was het na een mooi tochtje in de ochtend tijd om in te pakken en op te laden.

Dank voor het vervoer terug en afladen van mijn kano, zodat ik mijn verblijf in Friesland kon voortzetten.

Foto’s van Nel zijn hier te zien.

Ab Kuling

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

1 Response to In de watten gelegd

  1. Marco says:

    Leuk stukje Ab. Geeft goed aan hoe jullie genoten hebben.
    Groetjes,
    Marco

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.