Spelen bij de Aardappelbult

Vijftien juli 2018 mag voor de ervaren grootwatervaarders een bijzondere dag zijn geweest omdat ‘de tocht die nooit doorgaat’ voor de verandering eens een keer wel doorging, maar voor de beginnende zeekajakker was het niet minder bijzonder. Deelname aan de oefendag technieken stond op het programma. Zie je daar als vers introductielid maar eens tussen te wurmen. Eerst de kritische vragen over je grootwaterervaring. Kom je daar doorheen, dan moet je reddingsoefeningen doen op de vereniging om te kijken of je wel toe bent aan de oefendag. En vervolgens werp je een blik op de uitrustingseisen, zoals een EHBO setje, parachutepijl en onderkoelingsdeken, die je doen afvragen of je misschien niet een tikkeltje bent doorgeschoten in je nieuwe hobby…

Vuurtoren van Ouddorp

Maar eenmaal aangekomen op locatie weet je weer waarom je per se grootwater wilt varen. Zilte lucht, groot open water, prima tochtbegeleiders. De eerste opdracht, navigeren naar een ondergelopen zandplaat (Het Geerligsplaatje), werd glansrijk behaald. We voeren weliswaar over de plaat heen zonder daar erg in te hebben, maar waren alert genoeg om een ander groepje kajakkers de plaat wel te zien vinden. Navigeren doe je namelijk niet alleen met een kompas, maar ook met je ogen. Mogelijk dachten de instructeurs daar wat anders over.

Kleine branding bij de Aardappelbult

Niet hoog maar ze lopen wel lekker

Verder zat de vaart er goed in, is er in wat branding ‘achtig’ water geoefend, hebben we achterop de boot gezeten om te kijken hoe dat vaart met deining van achteren en werden we natuurlijk verzocht even uit de boot te stappen midden op het water: reddingen dus.

Veel geleerd. Zijn het niet de technieken op het water, dan wel de handigheid dat je je transportzeil moet zekeren – ongetwijfeld geboren uit ervaring – en overbodige lijnen aan je spatzeil beter kunt doorsnijden om er niet vast in te komen zitten.

Maar bovenal een heerlijke dag op het water, afgesloten met een etentje met de ervaren grootwatervaarders erbij. Benieuwd hoe snel daar tussen te wurmen valt 😊

Lennert

Voor alle foto’s klik hier

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.