Oefenen op de Grevelingen, 27 mei 2018

Afgelopen zondag leuke oefendag gehad olv Wsv instructeur Walter Noort op de Grevelingen. Eigenlijk perfecte omstandigheden, bewolkt,kans op onweer,de badgasten waren niet aanwezig. Dus mooi voor het strandje van Jeanz kunnen parkeren zonder files. Ruimte en rust .

Wat hebben we gedaan (Koos/Sophie/Walter/Frank en die kale man uit Noordwijk).  Evenwichtsoefeningen waarbij de snelle smalle kayaks uiteraard het moeilijkst  te handelen waren. Dit probleem kwamen we ook weer tegen bij de cowboy re entry, bijna onmogelijk in de twee Dawn Traders van Frank en Sophie.In de praktijk is dit op te lossen met het gebruik van de ondergewaardeerde peddelfloat, levens reddend bij veel self rescues. Als een vaarder kan eskimoteren kun je de re-entry and roll gebruiken. maar ook deze zelfredding heeft zijn voor en nadelen. Voor het ZV examen wat Koos op Noorderhaaks 2018 gaat doen,en het opgaan voor het KVA van Frankdeden we de drie reddingen ,Heelhook/Kiwi en X redding. Toekijkende vaarders hielpen af en toe om de redding niet op de rotsblokken te laten eindigen door een sleepje te geven. Met de redding vond ik het bijzonder waar de redder de peddels liet, tja je hebt allebei je handen nodig en dan zit je nog met met je eigen peddel. Peddel park is dan een oplossing,of gewoon op het spatzeil tegen je buik aan gedrukt. Hier is eigenlijk geen standaard regel voor,want bij hogere golfslag doe ik mijn peddel met 1 blad onder het dek elastiek en de ander in het water. Leeg de boot en DAN pas de peddel van de drenkeling aanpakken, daarna allebei de peddels in je handen nemen en ze gebruiken als brug bij het stabiliseren van de kayak van de drenkeling. 

Uiteraard ook een sleep treintje gedaan al varend,altijd een goede oefening :sleeplijnen welke in de war zaten omdat ze niet goed waren opgevouwen,aanhaken, pak je nu 1 of twee dek lijnen? En uiteraard de snelheid waarmee het gebeurt. Zijwaarts verplaatsen ook even de revue laten passeren,niet onbelangrijk als je een vlot wil vormen,in een sluis net iets te ver van de kade ligt. was mooi om ook de derde vorm te zien,peddel helemaal uit het water een meter van de kayak erin steken en omdat je er steun aan ondervind er echt veel kracht op kunnen zetten.(noodgevallen of veel zijwind). Frank gestimuleerd om nu toch ook maar eens in buiten water te eskimoteren,tijdens de winter training in het zwembad ging het hem goed af. Ging perfect,op 1 keer na waarbij een wet exit volgde, om vervolgens tot de conclusie te komen dat een solo re-entry via het achterdek bijna niet ging met de smalle Dawn Trader. Ik probeerde Frank een spiegel voor te houden,als dit midden op de Grevelingen was gebeurt toen hij daar een paar dg ervoor alleen voer had hij een probleem gehad. Was dit op een ijs brekend solo winter tripje op de verlaten Kaag gebeurt,dan had dit zijn laatste tochtje kunnen zijn.

Zelf ook nog de nodige keren geëskimoteerd met de nieuwe Prozac,en de vele oefeningen deden het een worden met mijn kayak goed. Een buitje gehad, maar toen zaten we al bijna in strandtent Jeanz voor een laatste bak koffie. De instructeur kreeg er een lekkere appelpunt bij. 

Paul

Klik hier voor alle foto’s

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Oefenen op de Grevelingen, 27 mei 2018

  1. Frank zegt:

    Bedankt Walter voor de instructie en zeker ook Paul voor de “spiegel”.Re entry and roll wordt nu de oefening en de paddle float.

  2. Koos Abbas zegt:

    Wat een helder verslag Paul. Het was een leuke dag onder leiding van de immer enthousiaste Walter! Ook leuk en leerzaam om met zo ‘n klein groepje te werken.
    Dank voor het verslag Paul en dank voor de begeleiding Walter!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.