Rondje Roggenplaat

Deelnemers: Manon, Rein, Mathijs, Maarten, Jaap, Sophie, Gerard, Berend, Tjeerd en Desiree.

Start bij de Oosterscheldekering

De Oosterschelde kent geulen met sterke stroming waar je als kanovaarder maar beter de stroom mee kunt hebben als je vooruit wilt komen. Zoals we van haar gewend zijn heeft tochtleider Manon daarvoor de goede dag uitgekozen en om dat bevestigd te zien heeft ze de deelnemers gevraagd om de week voor de tocht de stroomatlas erbij te nemen en de details van het tochtplan te bestuderen.

We steken om 9.30 uur van wal om bij opkomend water de westkant van de Roggenplaat te passeren door het Oliegeultje dat sinds dit jaar toegankelijk is voor de watersport. Zonder noemenswaardige tegenstroom zitten we veel eerder dan gedacht, sterker nog zonder het door te hebben, in het Oliegeultje en stuiten we op de ondiepte van Neeltje Jans. Het tochtplan wordt bijgesteld, we varen niet langs de Roggenplaat maar steken gelijk over naar Colijnsplaat. We landen op een strandje voor de lunchpauze, behalve Sophie die een stukje gaat zwemmen. ´Als je de stroming volgt zit je zo bij je moeder in Zierikzee´, krijgt ze als advies mee.

Net wanneer we ons klaarmaken voor vertrek komt Nico Middelkoop met een groepje NZKV vaarders de hoek om. Ze komen onze kant op en we maken een praatje voor wij te water gaan en zij zich installeren voor een pauze. Later bij de oversteek van Roompot komen we nog een groep kajakkers tegen. Met een zuidoosten wind 3 Bft zitten we vlot aan de oostkant van Roggenplaat waar we op de Schelpenbank landen. Een zeehond steekt zijn kop boven water en verdwijnt dan achter de berg met schelpen om ons uit te dagen hem te volgen. Niet dus, we kennen de afspraken die gemaakt zijn tussen natuurbeheerders en watersporters.

Een zeehond op de Schelpenbank

Het laatste stuk varen we eerst langs de plaat. Bij het afsnijden van de bocht worden we afgestraft, we stranden bijna op de plaat bij afgaand water maar weten op tijd de rand te bereiken. We steken over bij Schelphoek, varen door de bij het dijkherstel achtergebleven caissons en daarna rest nog een half uur tot het strandje bij Burghsluis. Een mooie dag als afsluiting van het grootwaterseizoen, met veel zon en net genoeg wind voor wat golfslag, beter konden we ons niet wensen.

De Zeelandbrug op de achtergrond

Pauze op de Schelpenbank

Varen tussen de caissons door

Jaap

Voor alle foto’s klik hier.

 

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.