NK Groenlandrollen 17 september 2017

Dit jaar was het weekend Groenlandrollen in Rheezerveen een uitzonderlijk koud en nat weekend. Voor ons: Rein, Julit en mij, mocht dat de pret niet drukken. Op het water in je boot, goed ingepakt in droogpakken, anoraks en tuilik maakte het niet uit als het regent. De mensen op de kant zaten lekker droog in de partytent met goed uitzicht op het hele gebeuren op het water. Kortom, de gezellige en ongedwongen sfeer was er ondanks het weer ook dit jaar niet minder om.

Rein had dit jaar serieus geoefend om wat hoger te eindigen met de wedstrijden Groenland Rollen. Dit alles geïnspireerd door Julit, die dit jaar net is begonnen, maar alleen maar gelukkig lijkt als ze op haar kop onder haar bootje kan hangen. Ik heb ze het hele weekend ook alleen maar telkens even gezien als er gegeten moest worden, de rest waren ze druk bezig te spelen en te oefenen.

Met elkaar oefenen

Leuk om te zien dat het niveau van de ‘sport’ steeds hoger wordt en het aantal mensen met een eigen boot toeneemt. Er wordt het hele jaar door door velen veel intensiever geoefend omdat de concurrentie, en dus de competitie, sterker wordt. Niet alleen kon je dit weekend veel leren van de Deense David Tetzchner, speciaal overgevlogen als instructeur, maar iedereen gaf elkaar over en weer tips om de rollen nog beter uit te voeren of om een moeilijke rol alsnog onder de knie te krijgen.

Oefenen voor de Ropes

De zaterdag werd afgesloten met de wedstrijden snelvaren en harpoenwerpen. Zondagochtend werd er gestart met de Ropes Wedstrijden, deze zijn oorspronkelijk bedoeld om het gehele jaar door je rollen te kunnen oefenen. De Inuit Rope Gymnastics zijn ook uitstekend om je spieren en romp sterk te houden. Alleen bij ons doen er altijd maar weinigen aan mee, als je er niet bedreven in bent doet het PIJN!!!!!

Daarna eindelijk de wedstrijden waar Rein en Julit voor kwamen. Eerst moesten beiden op hun lijsten invullen welke rollen ze wilden laten zien waarna de wedstrijdkoppels werden samengesteld. Officieel moeten de deelnemers alle 34 rollen achter elkaar laten zien waar de factor tijd ook meespeelt. In sommige landen zelfs met het opnoemen van de officiële Inuit namen. Hier gaat het allemaal wat gemoedelijker. Soms worden er zelfs nog wat tips vanaf de kant geroepen of je competitiegenoot legt je nog even uit hoe je de rol het beste kan uitvoeren. Maar de jury, David, is wel streng en trekt genadeloos strafpunten af als het niet gelijk de eerste keer vlekkeloos uit wordt gevoerd.

Dit jaar is het Rein gelukt om de 4e plaats te veroveren en Julit heeft haar debuut gemaakt met de 7e positie. Gefeliciteerd beiden.

Hier kun je David in actie zien bij de Danish National Rolling Competition 2015

Hier kun je de wedstrijd van Rein zien en hier de wedstrijd van Julit.

Schuilen tegen de regen

De orka voor het harpoenwerpen

De wedstrijd

Manon

 

 

 

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.