Op buffeljacht in de Biesbosch

Mist boven de weilanden bij Leiden met een zonnetje dat er langzaam doorheen komt. Bij de club heeft Nel gezorgd voor een lekker kopje koffie en een heerlijk plakje cake. In no time zijn alle boten opgeladen. De zon zorgt voor helder zicht en blauwe lucht. Op pad!

Auto’s en trailer staan geparkeerd bij de Selevia Hoeve bij Werkendam. Om 11 uur zijn Gezinus, Nel, Mattias, Julienne, Ab, Frank, Femke, Erik, Elly, Birgit, Jaap onze tochtleider en ik startklaar op het water. We maken een tocht in de Noordwaard, een voormalige landbouwpolder die in 2015 verbonden is met de Biesbosch en helemaal anders is ingericht om meer ruimte voor rivierwater te maken. Bij hoogwater vangt de Noordwaard water op, de waterstanden op de rivier worden lager en dat helpt de veiligheid. De boerderijen staan op terpen. Er zijn een heleboel watergangen bij gekomen: niet alleen meer ruimte voor water en de natuur, maar ook voor kanovaarders! Motorboten mogen er vaak niet in, lekker rustig. Deze nieuwe kreken volgen zoveel mogelijk een patroon dat er rond 1905 was. Nel spot een ijsvogel. We hebben uitzicht op riet, polder, wilgen en ook veel brandnetels (oppassen als je aan de wal gaat!)

Bij de eerste stop besluit Gezinus voortvarend gebruik te maken van een nogal scheve steiger bij een paalkampeerplek. Maar omdat het veldje nogal klein blijkt, gaan we toch naar de overkant, op een slikkig strandje waar de pootjes van de visserskrukken net niet in wegzakken. Tijd voor koffie en koek.

We vervolgen onze tocht ook over kreken die bij de oorspronkelijke Biesbosch horen. De Biesbosch is ontstaan na de St. Elisabethsvloed in 1421. Wat opvalt is de grote rust, er zijn weinig sloepen ook als dat wel kan. Af en toe is het ondiep, de bodem schuurt over het slik. We komen een vastgelopen motorjacht tegen dat door een klein bootje wordt vlotgetrokken.

Tijd voor lunchpauze, op een strandje waar Elly haar voeten een gezond modderbad geeft en de rest hun waterschoenen. Frisse geuren en een prachtig uitzicht.

We gaan verder het gebied in. Het is de hele dag prachtig weer, we genieten van de zon en de wind.

 

Na een paar kilometer kunnen enkele tochtgenoten hun verlangen naar een knuffel van een waterbuffel niet bedwingen. Ze verdwijnen in een lange kreek, met slechts een paar koeien en drie Konikspaarden aan het eind. Eén paard in het bijzonder is erg gecharmeerd van Frank.

Na bijna 24 km varen laden we om 5 uur alle boten weer op. Op de club ontdoen we ze van de laatste Biesboschblub. Een heel gezellige en geslaagde dag, met dank aan Jaap voor de organisatie!

Marijke
Voor alle foto’s van Frank, Nel en Birgit zie hier.

Dit bericht is geplaatst in Verslagen, Vlakwater. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Op buffeljacht in de Biesbosch

  1. Marco zegt:

    Wat een leuk stukje Marijke!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.