Zee-instructiekamp “Noorderhaaks 2017”

Zee-instructiekamp “Noorderhaaks 2017”
Periode: Zaterdag 30 juli – zaterdag 5 augustus 2017

Wat een ervaring om zeven dagen achtereen met zo ‘n 35 deelnemers te kamperen en kanoën!  Een groepje Rijnlanders had zich ook ingeschreven, en ze hadden me al scherp gemaakt . “Let op je toggles en die grijplijnen, die worden zo afgekeurd” riep Manon. Maar dit was slechts het begin van een inwijding in de wereld van de kano, waarmee je tijdens dit kamp wordt geconfronteerd.

Prettig dat het een goed georganiseerd kamp is. Het is met veel enthousiasme en ruimte voor initiatieven opgezet, hetgeen ook nodig is met zoveel eigenwijze kanovaarders.

Dit jaar was de opzet gewijzigd, er waren in het tweede deel van de week workshops gepland, waardoor je je op verschillende thema ’s kon oriënteren.

De eerste dag werd verkend in welke groep je thuishoorde, waardoor je meteen goed inzicht kreeg in de onderlinge verschillen tussen deelnemers en je merkt wat je nog te leren hebt. Je leert erg veel van en met elkaar.

Tijdens de eerste dagen was er heel veel wind, het is dan prettig dat de groep ook kan uitwijken naar het IJsselmeer of zelfs naar een rustige vaart dicht bij de camping.  Op Noorderhaaks of ook wel de Razende Bol genoemd, een zandplaat tussen Texel en Noord-Holland, ben ik uiteindelijk wel geland en heb toen genoten van de vlakte met stuivend zand omgeven door een ruwe zee.

Voor mij was alles nieuw. Veel zaken rondom uitrusting en technieken heb ik opgepikt. Kwam er al snel achter dat mijn uitrusting niet goed was. Werd na reddingen te koud door te dun jasje, geen goede muts, was een thermoskan vergeten en ga zo maar door.

Door een week achtereen actief te zijn leer je ’s nachts door. Zo ervoer liggend op mijn slaapmatje het heerlijke gevoel van surfen op de golven  en droomde ik van reddingen. Heb door deze onderdompeling in praktijk en theorie zelfs mijn KVA en KVT gehaald, na een herexamen, dat dan wel. Ze waren onverbiddelijk……die instructeurs!

Hun begeleiding  was steeds heel relaxed, maar op de juiste momenten toonden ze veel deskundigheid.  Ze gingen steeds voor kwaliteit, stemden goed op elkaar af en toonden dit zelf ook in de praktijk. Heb veel geleerd van de strenge normen en de details waarop we gewezen werden. Hierdoor ben ik het kanoën steeds serieuzer gaan nemen. Ja, als je bij windkracht 5 je boot bij een redding ineens weg ziet drijven, dan begrijp je dat je je grijplijn, steeds moet volgen en niet even los kunt laten.

Door de workshops kreeg je ook te maken met andere instructeurs en ook weer andere deelnemers. Bijzonder leuk de onderlinge contacten met de altijd weer bijzondere kanovaarders uit andere streken.

‘s Avonds werd – als je ervoor had ingeschreven – een gezonde maaltijd geserveerd en daarna om 20.00 uur was de theorie. Erg goed om de praktijk te ervaren en achteraf te analyseren wat er eigenlijk gebeurde met die peddel in de golf. Of een instructeur legde ons een casus voor waarbij een kanotocht geheel uit hand liep. Wij moesten dan aangeven, hoe het een en ander opgelost had kunnen worden.

Mooi was het ook dat de Rijnlanders je altijd met raad en daad bijstaan. Zo fabriceerde Rein zelfs een mooi contact-sleeplijntje voor me. Voor mij als beginneling was het bonte gezelschap van eigenzinnige kanovaarders, de branding en het hele programma een topervaring!

 

 

 

Koos Abbas

De foto’s en het filmpje bij dit stukje zijn allemaal gemaakt door en in eigendom van Rob Braat.

Het kamp

Alle auto’s op een rij

Lekker varen

En daarna staat de koffie klaar in de koffiehoek

Het drogen van de kleding na de dagelijkse spoelbeurt

Toetje na de maaltijd

Plannen maken voor de volgende dag

Kiezen uit de workshops

Workshop tochtplanning

Workshop brandingvaren

En de diploma uitreiking op de laatste avond

Lijkt het je ook leuk zo’n kanokamp, elk jaar bieden Peddelpraat en de NZKV diverse kampen aan. Dit jaar kan je nog met de NZKV naar Vlieland van 23 t/m 30 september (zie www.nzkv.nl).

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *