Rondje Balgzand dat rondje Tiengemeten werd

Zondag 20 augustus 2017. We zaten allemaal angstvallig de weersverwachtingen in de gaten te houden. Het plan was om vanaf Den Oever naar de droogvallende plaat Balgzand te varen, hier te pauzeren en deze te voet te verkennen. Dit is natuurlijk alleen maar leuk als het niet te hard waait dus met wind boven de 4 Bft zou het allemaal niet door gaan. De hele week bleven alle weersites aangeven dat het 5 Bft met uitschieters 6 zou worden, niet helemaal de Waddenexperience die we in gedachten hadden.

Instappen bij het pontje naar Tiengemeten

Dus (we worden er steeds beter in) maar weer een ander plan uit de kast getrokken, het werd een rondje Tiengemeten. Met een windrichting WNW en ter plekke 4Bft zouden er in het ‘Vuile Gat’, de vaargeul boven het eiland, weleens hele mooie surfgolven kunnen staan. En zo vertrokken we met het hele spul (12 vaarders) naar Tiengemeten voor een rondje met de klok mee.

De herberg op het eiland Tiengemeten

Het eerste stuk hadden we gelijk wind van achteren met bescheiden golfjes, voor een aantal van ons een mooie gelegenheid om even te oefenen met het surfen en het achterstevenroertje. In de pauze lunchen op een strandje bij Den Bommel en afspraken maken over het surfen.  De groep werd ingedeeld in 3 kleinere groepjes zodat iedereen meer surfruimte zou hebben en we op die manier toch op elkaar konden letten en elkaar konden helpen indien nodig.

Met z’n allen aan de picknicktafel

Dan eindelijk zijn we aan het begin van het ‘Vuile Gat’. Hoe verder we de vaargeul in komen hoe mooier de golven worden. Aan de rand zijn ze nog wat lager, ideaal als je nog een beetje onwennig bent met het surfen, maar in het midden stonden een aantal hele mooie golven.  Met mijn groepje zochten we de hoogste en mooiste golven op en schoten ervandoor.  Mijn boot begon weer lekker te zingen (doet ze altijd als ze een echte goeie surf te pakken heeft) en mijn grijns werd ook steeds breder. Geregeld even in de gaten houden of we niet te ver weg voeren van de groep en anders even terugvaren. De uitstapplek kwam alweer veel te snel in zicht.

Al met al weer een heerlijk dagje met mooie golven (ik kan daar maar geen genoeg van krijgen).

En dat tochtje naar Balgzand, dat komt gewoon weer op de vaarkalender voor volgend jaar.

Manon

Voor meer foto’s klik hier.

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.