Aan lager wal geraakt op de Braassem

‘Als jullie niet kunnen varen, kan je beter dáárheen gaan (wijzend naar Zuiderhem), in de luwte van het bos waar je geen golven hebt,’ zo geeft een plankzeiler ons ongevraagd advies. Hij kan ook niet weten dat we voor de lol meer naast de boot liggen dan er in zitten, dus we stellen hem gerust, ‘dit is een oefening’. Even later, wanneer ik Tjeerd op sleeptouw neem, komt de rondvaartboot van Avifauna langs. Ik laat de passagiers de bodem van mij boot zien en wacht geduldig tot Tjeerd mij een puntje geeft terwijl de passagiers hun neus tegen de ruit drukken, tenminste dat denk ik want dat kan ik vanuit mijn positie natuurlijk niet zien.

De hele dag mooie wolkenpartijen met een heuse Cumulonimbus

Met de grootwatergroep naar de Braassem, hoe zit dat? We zouden toch naar Den Helder gaan? Weermannen Rein en Arjan hebben bepaald dat – met de windverwachting (5 Bft) en grote kans op zware buien met onweer en hagel – een kanotocht vanuit Den Helder geen goed idee is. Het gewijzigde plan bestaat uit een sleep- en reddingsoefening op de Braassem, begeleid door Arjan, Rein, Walter, Tjeerd en Freek. Met de wind mee is het anderhalf uur varen tot een plek waar we aan land kunnen voor een korte pauze. Daarna verspreiden de 19 deelnemers zich in vijf groepjes over het meer om bij toerbeurt sleper, slachtoffer, ondersteuner, zwemmer en redder te spelen in allerlei variaties. Heel leuk en nuttig, maar ook erg vermoeiend allemaal en na een kleine twee uur spelen klimmen we weer op de wal. De lucht is nu heel dreigend, weldra vallen de eerste klappen onweer en even later komt de regen. Arjan en Rein halen hun noodbivak tevoorschijn en zo zitten we aan de boterhammen onder het gele en groene nylon.

Klaarmaken voor onder water

In twee groepen gaan we terug naar de club; een groep vaart zoals we gekomen zijn en een groep vaart via de Ringvaart en de Kaag. Die tweede groep doet zich op de Hanepoel tegoed aan bramen totdat het commando ‘We moeten verder’ klinkt uit de mond van Rein die bang is om de bus te missen als hij te laat op de club is. Om zeven uur zijn we terug en gelukkig is Manon daar nog. Den Helder stellen we uit tot een volgende keer en dan zijn we in ieder geval op en top voorbereid als er gered en/of gesleept moet worden.

 

de hele ploeg in de luwte van de dijk

tot ongenoegen van de schapen

maar die waren van schrik snel weg

schuilen in de noodbivak

 

Klik hier voor meer foto’s

Jaap

 

Dit bericht is geplaatst in Grootwater, Verslagen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.