Kribbetjes, grote schepen en een torenbeklimming

foto Nico Laas

Tochtleider Jaap had zoals gewoonlijk de tocht weer goed voorbereid. In juni was hij al met zijn fiets, kampeerspullen en de kano erachter vertrokken om een paar dagen de Waal te verkennen en een goede instapplek te vinden, en dat is hem gelukt.

Zondag 9 juli stonden we met 8 (incl. 2 introducees) kanovaarders klaar in de Gamerensche Waarden om 15 kilometer stroomopwaarts te peddelen tot Varik en daarna dezelfde 15 kilometer weer terug maar dan met de stroom mee. Een clinic omdat er toch enige kunde om de hoek komt kijken bij het varen op zo’n snel stromende rivier als de Waal met grote scheepvaart.

 

Het stroomopwaarts varen moesten we een beetje slim doen door gebruik te maken van de keerwaters tussen de kribben en het strak ronden van de kribben. Al snel had iedereen de slag te pakken om je puntje in de juiste hoek te leggen en te spelen met het opkanten. Het leuke is dat geen krib hetzelfde is en om toch iedere keer de meest strakke of ideale lijn te zoeken.

foto Nico Laas

 

 

 

 

 

 

 

Langs de rivier waren tal van strandjes met bomen (ideaal voor deze schaduwliefhebster) waar we dankbaar gebruik van maakten voor onze korte koffiepauze en later ook voor de lange pauze tegenover de Dikke Toren van Varik. Het ‘extra rondje van Jaap’ bestond dit keer uit de torenbeklimming die zich aan de overkant van de rivier bevond. Gerard en ik besloten lekker onder onze boom te blijven zitten. Toen we de torenbeklimmers weer richting hun boten zagen lopen zijn ook wij weer te water gegaan en de rivier overgestoken.

Terugvaren met de stroom mee was een stuk eenvoudiger en relaxter, lekker een beetje spelen met alle waterwervelingen rondom de kribben. De kant schoot voorbij en de brug van Zaltbommel was alweer snel in zicht. Op het commentaar dat het allemaal wel erg snel ging wist Jaap ook wel raad, voordat we het door hebben moest hij ineens gered worden (sommigen zagen hem nog wel eerst stiekem zijn oordopjes in doen). Waar we op de heenweg nog drie uur over hadden gedaan waren we in anderhalf uur later alweer terug in de Gamerensche Waarden.

Rustig zomerweer met veel zon en zonnebrand, goed gezelschap en een mooie rivier maakten er al met al heerlijk dagje van.

Manon

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.