Bongoslides en surfs in de branding.

Door Fleur van den Berg Erades

Na het oefenen van steunen op vlak water en het behalen van het examen kanovaren voor beginners, gingen we naar zee om in de branding eens te voelen waar die steunen nu echt voor zijn. Want jezelf opzij duwen is heel wat anders dan het ‘golvenwerk’.  Er was een lange branding, ik denk dat het strand vlak afliep. Het waaide erg hard en er stond een heel sterke zijwaartse stroming met aardige golven. Het was nog net ok voor ons beginners om met de zeekano’s de branding in te gaan. Ik vond het een geweldige ervaring om met mijn hele gewicht op mijn peddel te kunnen steunen, heel anders dan het zelf oefenen. Om op dezelfde plek bij het strand te blijven waren we soms minutenlang tegen de stroom in aan het peddelen, ondertussen de steunen oefenend. Er moest hard gewerkt worden. Naast steunen maakten we ‘bongoslides’ (zijwaartse surfs), een nieuw begrip. Helaas raakte ik ook een keer in een achterwaartse surf recht op Manon af, die daardoor om moest en er een flinke blauwe plek aan over hield. Het spannendste wat gebeurde was dat mijn kano rechtop met de punt in het zand kwam te staan. Er was van tevoren verteld dat dat gevaarlijk kon zijn wanneer je dan voorover zou vallen en het water daar laag kwam. Gelukkig lukte het achterwaarts terug te vallen, te steunen en te blijven zitten in mijn boot. Drie keer lag ik die dag in het water, dat viel me alles mee. Ik vond het een geweldige ervaring!

Na het volgen van de gevorderden cursus bij Walter, hebben we met onze enthousiaste maandagavondclub gevraagd ons nog meer te leren, want we kregen en krijgen er geen genoeg van. Op een maandagavond gingen we naar zee, want er stond een flinke branding (1.0 windguru, maar soms waren ze groter). Die avond was er 1 op 1 les, dat was fijn, want de zee was woest en het was mijn eerste keer in een brandingboot. Dit was andere koek, dit vond ik echt heel spannend. De branding begon direct met heel hoge golven. Om überhaupt in zee te komen moest ik direct flink peddelen dwars door een grote golf heen. En daarna geen tijd om na te denken: ‘voelen en doen’. Ik ontdekte dat je heel goed door hoge golven kunt varen als je er maar haaks opblijft met je boot en goed naar voren leunt en dat je met een brandingboot sneller draait dus veel meer moet corrigeren om je boot in de juiste positie te houden. ’Peddelen Fleur!’  hoorde ik regelmatig als aanwijzing. En dan na het trotseren van de golven omdraaien en terug naar het strand. Wat je met je zeekano probeert te voorkomen zoek je op met je brandingboot. Ik heb een paar mooie surfs gemaakt en ben een paar keer op het strand gesmeten door de zee. De laatste keer peddelen naar het strand met Walter op het achterdek, voelde weer anders. Veel geleerd, door te luisteren en ook te kijken naar Walter. Beste tip was denk ik: ‘stoppen voor je moe wordt’. Het was een woest heftige ervaring met een ‘big smile’ op mijn gezicht.

Vlak daarna was het brandingvaren op de clubavond met een grote gemêleerde groep. Bij aankomst was ik even teleurgesteld, want er leken nauwelijks golven te staan. Eenmaal in de zee bleken ze er gelukkig wel te zijn. Het was een perfecte branding (windguru 0.3 a 0.4) om op je gemak te oefenen, geen onverwachte golven, tijd genoeg om te anticiperen op de golven die aankwamen. Paar mooie surfjes gemaakt, steunen geoefend en toch een keer omgegaan, omdat de golf toch sterker was dan ik dacht, net over de zeebank heen.

Klik hier voor de foto’s die Bas woensdag 5 juli heeft gemaakt.

Wil je de foto’s en filmpjes nog eens zien van Fleurs eerste brandingervaring klik dan hier.

This entry was posted in Branding/Wildwater, Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.