Golfslag Hartslag

Kennismakingstocht groot water zondag 11 september 2016

Er worden kano’s op een trailer gehesen, er kunnen er elf op.
‘Leg jij eens uit hoe die banden moeten’ zegt Jaap tegen Freek, die verbaasd zijn wenkbrauwen optrekt, want dat spreekt toch voor zich? Jaap vertelt dat er soms mensen achterop gaan staan, dan buigt het door. Waar hij van baalt want het was een hoop werk om deze aanhanger te maken.

De briefing

De briefing

In Muiderberg legt Manon houten blokjes op een kaart, dat zijn wij, en zo varen wij. Jij vooraan, jij achter en jullie aan de flank. De nieuwe mensen worden erbij betrokken, we krijgen een reddingslijn, de ene krijgt een pomp en de ander het kompas. De kerkklokken luiden, een plas aan het wandelpaadje moet goed worden uitgekiend want het kerkgaand volk komt er aan.

Er zijn golven, maar, om met Douwe te spreken, niet meer dan die van voorbijvarende boten in de Leidse vaarten. Tot mijn verbazing voel ik de golfslag ‘s avonds nog, als een hartslag, door mijn lichaam deinen.

Koffie met appelgebak op Pampus

Koffie met appelgebak op Pampus

Voor Pampus; ‘Femke, doe jij een charme offensief, vraag of we de kano’s mogen neerleggen, en zeg dat we ook wat komen drinken’.
De serveerster telt vijftien drankjes, wie missen we? Manon had het nog zo gezegd ‘ik tel er zeven en hij telt er tien en dan komen we samen op zeventien’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWe vertrekken richting IJburg.
Door een groep zeilboten. Er komen vliegen van het land en we zijn ook nog verdwaald. Het kompas biedt uitkomst. Mij wordt verteld hoe dat moet, met lengte en breedte graden en ‘dat daar, dat is dat kerkje, zie je?’.

Kasteel Muiderberg

Muiderslot

Fort Muiderberg

Vesting van Muiden

Desiree gaat op sleep. Haar scheg werkt niet goed en ze heeft het al met ballast geprobeerd, Pauls jerrycan met vijf liter water -voor-als-iemand-dorst-zou-krijgen. Wauter vindt dat ze ook achter in de kano gewicht moeten leggen.
Uiteindelijk kan Paul zijn eigen liters weer trekken, inclusief Desiree want hij is de aangewezen persoon om te slepen.

Terug naar de kust, door slierten groene alg, omkleden en naar Manon voor een evaluatie van de tocht. Ze is tevreden. We zijn als compact geheel door de zeilwedstijd heengevaren, het vertrek bij Pampus verliep vlot, spatzeilen werden pas aangedaan als wij al op het water waren, zodat de volgende kon afvaren, en we hebben goed geluisterd.
Er wordt waardering en dank uitgesproken voor Manons leiding.
En voor elkaars behulpzaamheid.

Terug in Leiderdorp worden de kano’s afgeladen.
Jaap zegt iets over trekken en ik trek de kano over de grijze banden.
Maar ik had het verkeerd verstaan, de opdracht was om vooral niet te trekken.
Ja Jaap, correctie, tillen. Ik begrijp dat je zuinig bent op deze wagen.

Sophie

Voor alle foto’s klik hier.

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.