Tweede oefendag op zee, zondag 10 juli

20160605_03‘Zijn we voor die paar lullige golfjes ons bed uitgekomen?’ denken we bij het passeren van de duinovergang. Maar zoals altijd pakt het bij het te water gaan anders uit. Tochtleider Manon heeft de groep ingedeeld in koppeltjes waarbij de twee relatieve beginners onder de hoede van ervaren brandinghelden worden genomen. Marjon laat zien dat ze, onder het toeziend oog van Tjeerd, na een paar jaar het kunstje nog niet verleerd is, ook al vindt ze het spannend genoeg. Koos wil eerst alles zelf doen (‘Ik ben in Ellemeet geweest’) maar accepteert na een mislukte poging om droog in te stappen dankbaar de hulp van anderen, immers we zijn er om elkaar te helpen. Het blijft een lastige keus: op het zand droog instappen en dan als een zeehond naar het water hobbelen, of in ondiep water instappen met golven die zich in de kuip storten voor je het spatzeil goed en wel dicht hebt. Intussen moet je voorkomen dat de boot een kwartslag draait waarna je opnieuw kunt beginnen.

Eenmaal goed en wel voorbij de branding doen we oefeningen met lage steun op de golven, achteruit peddelen om niet in een surf te komen en gecontroleerd landen. Ieder heeft er plezier in en de beginners leren snel. Alex en Paul doen tussendoor wat rolletjes. We doen een sleepoefening waarbij een aangewezen slachtoffer wordt gestabiliseerd door twee maatjes en wordt gesleept, eerst door één, later door twee slepers. Dat gaat goed, tot de voorste sleper door een brekende golf wordt gegrepen en door de sleeplijn wordt omgetrokken. ‘Daarvoor is het paniekballetje waarmee je je sleeplijn in zo’n situatie kunt losmaken’ weet Tjeerd tijdens de lunch te vertellen. Leuk voor de volgende keer, je moet dus de situatie inschatten, de conclusie trekken en de gesp lostrekken, en dat alles binnen een halve seconde.

Terug naar de instapplek komen we langs een stukje strand waar catamarans te water gaan en langs groepjes zwemmers. Dat gaat goed zonder anderen te hinderen. Het strand is intussen aardig druk geworden, het water biedt nog genoeg ruimte om elkaar niet in de weg te zitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaap

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.