Zondag 17 april, Blocq van Kuffeler – Marken vv: Opening Grootwater seizoen

Eindelijk was het dan zover, de opening van het Grootwater seizoen: de “Klassieker” Blocq van Kuffeler – Marken vv. Als  “uitsmijter” was er ook nog rekening gehouden om na Marken door te varen naar Volendam maar daar zag de groep eenmaal op Marken toch van af.

De dagen vooraf aan de tocht waren zoals altijd weer spannend: zouden de weersomstandigheden het mogelijk maken de tocht te varen? Tenslotte moest iedereen ook weer een beetje “inslingeren” met golven na de winterstop. We zouden de tocht alleen varen bij een  max. van 4 Bft.

Om die reden waren er zekerheidshalve een 2-tal alternatieven voorbereid: een rondje Marken en een tocht over het Gooimeer.

Gelukkig bleek de wind  binnen de norm, een  4 Bft uit het NW die op de terugweg wat zou aantrekken maar dat zou geen problemen  hoeven op te leveren.

Eenmaal aangekomen en in neopreen gestoken bij de vluchthaven waar vandaan we zouden vertrekken deed tochtleidster Manon de briefing voor koers, windrichting en bijzonderheden op de route zoals de vaargeul die we over moesten steken, daarbij geassisteerd door schrijver dezes die als assistent tochtleider fungeerde.

Eenmaal buiten de haven bleken er  pittige golven op de kop te staan die toch een behoorlijke inspanning vergde. De assistent tochtleider had er in ieder geval de handen vol aan en werd regelmatig op techniek gecoacht door Manon, Tjeerd en Rein. Halverwege werd door Manon nog een oefening ingelast met dwarsgolven van beide kanten en golven van achteren. Goed om daarmee weer wat vertrouwd te raken!

We werden getrakteerd op prachtige Hollandse wolkenpartijen onderweg en een vleugje regen.

Op Marken aangekomen schuilden we een paar minuten in de noodbivaktent van Rein waarna de zon doorbrak. Een “pow wow” maakte snel duidelijk, dat niemand nog behoefte had aan doorvaren naar Volendam. Op de terugtocht was de wind vrijwel weggevallen in tegenstelling tot de eerdere berichten. Een tegenvaller voor de cracks onder ons die op leuke surfgolven hadden gerekend.

Rustig peddelend met nog een kompasoefening op een boei kwamen we voldaan weer terug bij ons vertekpunt.

Een geslaagde dag was bijgeschreven in de annalen!

Marco van Son

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa.

 

 

 

 

 

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.