Veluwerally

Je zou het niet verwachten in de laatste week van een natte septembermaand, maar de Veluwerally is dit jaar georganiseerd volgens het laagwaterscenario. Dat wil zeggen dat de start van de 50 km en 35 km niet in Giesbeek, maar in Deventer plaatsvond met de finish in Kampen resp. Hattem. Alleen de 100 km vaarders startten in Giesbeek (bij Arnhem).

DeventerDus geen gezamenlijk kampement dit jaar; oude rotten Marco en Alex, en nieuwkomers Femke en Irene, kampeerden in Deventer, ondergetekende in Giesbeek. Het weer was ons bijzonder gunstig gezind. Onder een wolkenloze lucht verjoeg een zwakke bries uit het oosten de mist zodat we op tijd konden vertrekken.

Met ruim 60 deelnemers vertrok ik uit Giesbeek bij de opkomende zon. Op de plas verspreidde de groep zich al snel en werd het onderscheid duidelijk tussen de snelle Jelles en de meer relaxte vaarders. Ik had voor de gelegenheid mijn fiets meegenomen op het achterdek, na een dag fietsen naar Giesbeek met de kano op wieltjes. Mijn pauzes bestonden tot Deventer uit drijfpauzes, in Deventer ben ik even aan land geweest en daarna was ik alleen. Geen kanovaarder te bespeuren voor of achter me, pas bij de volgende controleposten Wijhe en Kromholt zag ik weer medevaarders. Na de soep in Kromholt peddelde ik een stukje samen met jeugd en volwassenen van de Wageningse Kanovereniging. Een van de jeugdleden werd gesleept door Sonja, beter bekend als de omroepster in Giesbeek: ‘nog twintig minoeten tot de start’.

irene.jpgMijn vier clubgenoten deden intussen hun best om bij elkaar te blijven, geen gemakkelijke opgave omdat je bij dit soort tochten je eigen ideale snelheid moet varen en je niet moet laten opjagen of afremmen. Irene stopte in Hattem, de anderen peddelden door tot Kampen waar ik een half uurtje later ook afmeerde. Verbijstering onder het publiek toen ik mijn fiets openklapte, de boot op wieltjes zette en aanhaakte, en zo het haventerrein opreed.

Marco ging Irene in Hattem ophalen om direct door te rijden naar de thuisbasis. Met Alex en Femke ging ik een patatje halen, maar op zondag is er in heel Kampen geen patat dus dat werd een döner kebab en daarna zette ik in het volle maanlicht mijn tentje op.

image-2015-10-15De terugweg naar Leiden was weer een lange dag fietsen maar ondanks de tijdsdruk kon ik het niet laten een stukje te varen; dat is de oversteek van Almere naar Muiderberg geworden.

Volgend jaar zijn we weer van de partij. Ik zoek weer een nieuwe uitdaging, misschien wordt het de Veluwerally in omgekeerde richting.

Meer foto’s van Alex hier of op Picasa.

Jaap de Lange

This entry was posted in Verslagen, Vlakwater. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.