Waterborn met  Walter en de JongeVos bij kanoRijnland

2 Avonden met volle zeekajakuitrusting het water in, dat stond op het programma voor de grootwater kajakkers in september 2015.

Walter en Alex hebben gewerkt aan een heus programma en dit weer eens prima begeleid en toegelicht.

Al bij de start, “spring in het water en zorg je je hoofd boven water houdt!” blijkt dat de skills van zwemdiploma A niet meer bij iedereen aanwezig zijn. Met andere woorden, zelfs met volle uitrusting is het mogelijk kopje onder te gaan.

En dat kan op grootwater een probleem zijn als je een slachtoffer in het oog wilt houden bij de start van een redding.

Nog even dan: knieën naar elkaar (op de kant of boot), benen in het water uit elkaar duwen en met de armen op het water slaan.

Makkie toch?

En dan komt de conditie aan de beurt, voor sommigen bleek zelfs een oversteekje zwemmend van de Doeshaven een hele opgave, blijkt uit de uitspraak die ik opving “Zo dat is topsport zeg!”

Schoolslag, crawl, rugslag en zijwaartse schoolslag kwamen aan bod voor het alleen zwemmen.

En het werd weer eens duidelijk dat ademhalen een kunst is, net als rustig blijven.

Dus wat leerden we: blijf doorademen en ervaar wat goed werkt voor je; in door neus en uit door de mond of een variatie. Het water is je vriend, speel ermee past ook hier weer goed.

Samen een stuk zwemmen gaat een heel stuk veiliger, leuker en slimmer als je de voeten in ruglig onder de oksels van een ander steekt. En dat kun je zelfs met 6 man/vrouw doen. En dan allemaal op aangeven van de laatste in de rij met de armen naar achter waden. Ideaal!

En wat nu als het slachtoffer niet meer kan zwemmen ? dan pak je hem bij het zwemvest en doe je de half schuine schoolslag. Met volle uitrusting drijft hij immers en kun je er met de benen prima onderdoor.

Opletten bij golven, dan de hand losjes en resoluut ‘gecupt’ over mond en neus doen, zoals we ook leerden bij een brandingsessie in de Noordzee. Roep dan wel “Golf!”dan weet jouw slachtoffer dat je niet probeert van hem af te komen, maar hem juist beschermt tegen een pittige ‘zout-water-in-de-longen-hoestbui’.

Tot slot kwamen ook reddingen met de sleeplijn aan de orde. En dit kun je met lange of korte lijn doen, afhankelijk hoe dichtbij je die arme bij je wilt houden en de grootte van de golven.

Goed om te weten: met het zwemvest aan is het gemakkelijk om als vanzelf op de buik te draaien als je gesleept wordt, dus redders: let goed op. Nooit doen met iemand die bewusteloos is dus.

Mijn alltime favoriet blijft de ‘Huddle’. Om warm te blijven en bij elkaar omarm je elkaar gewoon en haak je de benen in elkaar. En wat happy few kunnen in de groepsknuffel de benen optrekken.

En dan maar wachten op de reddingsbrigade.

Oh ja , kleine waarschuwing, een vuurpijl afschieten in de kajak om wat warmte te stelen, geen goed idee.

Beter draag je meerdere paren en soorten handschoenen bij je en een kussentje dat je kunt activeren door het clipje erin te klikken, waardoor de warmte activeert.

Ik zeg, op naar zee in oktober….brrrrr.

Desiree

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa.

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.