Een leuke en leerzame sleepclinic

Zondag 19 juli ontmoeten 6 Rijnlanders elkaar bij de Schelphoek om daar een hele dag te oefenen met allerlei methoden van slepen.

Snel afgeladen, omgekleed en te water. Onder de bezielende en enthousiaste begeleiding van Walter allerlei oefeningen met verschillende manieren van slepen uitgeprobeerd met diverse lijnen en knopen.  Dit alles vond plaats rondom de caissons die daar nog steeds liggen, gebruikt tijdens de watersnoodramp om de dijken te dichten. Deze caissons, een aantal drooggevallen platen en diverse ankerboeien gaven met de getijdenstroom een extra dimensie, je moest goed met je sleep manoeuvreren.

Na de lunch, op het drooggevallen strandje binnen de caissons, had Walter nog een verrassing voor ons in petto.  We gingen op de Oosterschelde oefenen met de boei die daar ligt. Wat gebeurt er eigenlijk als je door de stroom op zo’n boei wordt gezet. Nou dat was wel even spannend maar wat bleek …… helemaal niet zoveel, tenminste als je er maar naar toe blijft hangen.

Een stapje verder, wat gebeurt er als je er niet goed omheen sleept en je sleeplijn met sleep om de boei heen blijft hangen…… ook dit gaat eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. De noodrelease deed hier goede diensten en soms kon je (met deze stroom) zelfs nog naar het slachtoffer toe om de sleep alsnog los te maken.

Daarna natuurlijk nog een scenario uit moeten voeren van een zwemmer bij de boei die ook nog eens zijn boot verliest (Walter kan soms wel heeeel onhandig zijn). Oh oh, dat viel nog niet mee, wie coördineert er nu….  niemand dus en dat is te merken. Maar ondanks alle verwarring en geroep het slachtoffer toch weer met zijn boot kunnen verenigen al was hij daarna wel veel te zwak om nog zelfstandig naar het strand te kunnen, slepen dus.

Al met al een hele leuke dag,  heel veel geleerd en ook weer veel stof om over na te denken.  En we zullen ons in de winter wel weer een dagje met naaimachines, touw, carabines, etc.  in het clubhuis op moeten sluiten om weer aan alle nieuwe wensen te voldoen.

Dank je Walter.

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.