verslag beginnerstocht Grevelingen 26 april 2015

IMGP5357Met acht deelnemers was er voldoende begeleiding om deze beginnerstocht met welgeteld één beginner (Jan Cees) tot een goed einde te brengen. Chrystel had als ‘Assistent tochtleider in opleiding’ (een door Manon verzonnen titel) de tocht voorbereid: vanaf het strandje bij Den Dolle Beer naar de westpunt van Hompelvoet, om het eiland heen met de wijzers van de klok mee, met lunchpauze op Archipel. Het zicht was bij vertrek om 11.00 uur nauwelijks 500 meter, te weinig om de overkant van de vaargeul te zien; we hadden het kompas dan ook echt nodig om goed uit te komen. Bij de ondiepte in het Springersdiep aangekomen gingen de eerste thermo kledingstukken uit. Jan Cees zat goed in zijn boot; áls hij last had van beginnersangst dan liet hij het in ieder geval niet merken.

IMGP5362Na het ronden van de noordpunt kregen we de wind mee en wisten we een paar bescheiden surfjes te pakken. Het stelde niet veel voor bij windkracht 2 à 3 en golfhoogte 20 cm. Op het eilandje Archipel stopten we voor de lunch aan een picknicktafel die voor ons op maat gemaakt leek te zijn. Sommigen hadden uit voorzorg een poncho aangetrokken, anderen waren daar te lui of te stoer voor en die piepten als eersten dat het weer tijd werd om te vertrekken. De mist was intussen opgetrokken, met een zicht van 4 km en koers 260 peddelden we op de Hompelgeul af, ruim om het beschermde gebied heen. In de buurt van watersportcentrum Port Zélande was een zeilevenement gaande. De reddingsbrigade hield toezicht op de veiligheid en kreeg ons in het vizier net op het moment dat we een sleepoefening deden, met Jan Cees als sleper van Manon die voor de gelegenheid onwel geworden was en ondersteund werd door Mathijs en Laura. Of alles goed ging, wilden de redders weten. Ay ay kapitein het is maar een oefening, maar toch bedankt.

IMGP5364‘Stelletje etterbakken!’ met die woorden gericht aan Martine en mij gaf Marco zijn mening over de achterblijvers nadat de groep weer compleet was. Wat was er aan de hand? Met de haven in zicht is het een klassieke instinker, de voorvaarder stevent op het doel af en vergeet daarbij zijn belangrijkste taak – naast het aangeven van de vaarrichting: nagaan of de groep nog compleet is door regelmatig achterom te kijken. Het duurde een paar minuten voordat de voorvaarder doorhad dat er twee deelnemers ‘in de problemen’ zaten. Zodra de groep stopte verdwenen de problemen als sneeuw voor de zon en peddelden we elkaar tegemoet. Een kwartiertje scheidde ons daarna nog van het strandje aan de voet van de Brouwersdam.

Jaap (foto’s: Martine)

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa

 

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.