Verslag van Burghsluis -> Stavenisse, Zuidbout, 19 april 2015

Oosterschelde-19-4-2015En klein clubje deze ochtend, Walter Rob en ik turen in het haventje van Burghsluis over het water dat vrij rustig oogt.  De zeelandbrug is goed te zien, maar is nog ver weg.  We beginnen met wat koffie aan een picnic bank waar uiteraard stoere verhalen worden uitgewisseld over ruige tochten met eskimorollen die mislukten en reddingen die nog maar net goed uitgevoerd konden worden. De verwachting is dat het vandaag niet zo’n vaart zal lopen.  Er is matige wind voorspeld en we verwachten geen golven.

Door al die zeemaanspraat vliegt de tijd voorbij, snel de boten afladen, omkleden en gereed maken om te vertrekken.  We moeten nog wel even één auto bij Zuidbout neerzetten omdat we daar vandaag onze tocht beëindigen.  Geen rondje dus, maar een heuze tocht met het getijde mee van Burghsluis naar Zuidbout.  Als we energie en tijd genoeg hebben kunnen we besluiten om ook nog naar Stavenisse door te varen.

We vertrekken een half uur later dan gepland.  We volgen de rode boeienlijn ten noorden van de Roggenplaat.  Het zicht is goed en we kunnen de rode tonnen al van ver af zien, aan stuurboordzijde ligt de plaat. Dan naderen we een gele kajak die we bij vertrek ook zal even zagen.  Het is Hans van KV Dordrecht die aan het experimenteren is met een nieuw zijltje op z’n kajak.  Via een constructie van houtjes en touwtjes kan hij de mast neerklappen en opklappen.  We varen een stukje samen op tot onze wegen zich scheiden bij de Roompot.  Hans neemt een pauze op de schelpenbank, wij vervolgen onze route naar het strandje bij Zierikzee waar we pauzeren.

Tijdens de pauze, hoe kan het ook anders, uitzicht op de Zeelandbrug.  Ditmaal is de brug flink dichterbij gekomen.  De boten hebben we enkele meters (op het oog overdreven ver) het strand opgesleept om te voorkomen dat het opkomende water ze meeneemt.  Een welverdiende boterham later maken we aanstalten om verder te gaan.  Dat is net op tijd, we zien juist dat het water inmiddels grip heeft gekregen op de boten en net loskomen van het strand.

Het plan is verder te varen onder de brug door en richting Zuidbout te varen.  Vandaar maken we een extra ronde, we maken de oversteek naar Stavanisse.  Bij zuidbout aangekomen maken we ons klaar voor de oversteek.  Plotseling zien we grote vissen verschijnen, het blijken 2 Bruinvissen te zijn en de rugvinnen zijn goed zichtbaar.  Ze naderen de boot van Rob tot enkele meters.  Hij pakt zijn camera, maar helaas net te laat.  De oversteek gaat vlot, de vaargeul is vrij, de schepen die we zien hebben voldoende afstand.  Het zonnetje schijnt inmiddels en het is behoorlijk zweten in de Anorak.  Dit stuk hebben we in een rap tempo afgelegd.  Bij Stavenisse landen we opnieuw op een strandje en we nemen een korte pauze op een bankje met zicht op de haveningang en het dorp.

Nu het laatste stuk terug naar Zuidbout.  Het is ongeveer hoogwater.  Dat merken we ook als we voor de vaargeul wachten op enkele schepen die we laten passeren.  We liggen naast een groene ton en we drijven nauwelijks af.  Om de verveling tegen te gaan maakt Walter nog even een rolletje.  We twijfelen of we het laatste schip afwachten of voorlangs willen varen.  De afstand is nog groot, maar de snelheid ook.  Omdat ik twijfel besluiten we te wachten en varen achter het schip langs.  Eenmaal aan de noordzijde aangekomen steekt de wind op en moeten we nog een stukje tegen de wind in peddelen.  Zuidbout komt maar langzaam dichterbij.  Bij de Zuidbout aangekomen nog een nieuwe uitstap methode geprobeerd.  Benen één voor één uit de kuip, voorover met de onderarmen op de kuip en dan naar achter kruipen om achter het zitje te gaan zitten.  En dat alles zonder peddelsteun.  Het is gelukt (bij een veilige diepte van ongeveer 30 cm 😉

Na het omkleden en opladen ronden we af met een frietje bij Schelpenhoek.  Leuke en mooie tocht vandaag!

Maarten

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa.

 

 

This entry was posted in Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.