Rijnland S wint 24uur van Stadskanaal

Zie ook Leiderdorps Weekblad week 7, pag.13
En het bericht in het Watersport Magazine

Op zaterdagochtend 31 januari ging in menig huis in en rondom Leiderdorp al vroeg de wekker. Het was tijd voor de 24uur van Stadskanaal. Een toernooi voor de echte fanatiekelingen; kanopoloën van 10 uur zaterdagochtend tot 10 uur zondagochtend in een zwembad in Stadskanaal. Traditioneel het eerste toernooi van het kanopoloseizoen en daar mag Kano Rijnland uiteraard niet ontbreken. Zes fanatiekelingen van het S-team verzamelen om half zeven op de club: Onno, Maarten, Reinier, Hans, Erik en Eric. Na eerst nog even kort gediscussieerd te hebben waarom we eigenlijk meedoen aan toernooien waar we zo vroeg uit bed moeten, werd er toch vol goede moed richting Stadskanaal gereden.

Stadskanaal 2Er werd zowel in de tweede en derde klasse door 8 teams gestreden om de prijzen. Rijnland S deed mee in de derde klasse. Zoals gebruikelijk moesten we de eerste wedstrijd van het toernooi (en ook eerste wedstrijd van het seizoen) weer behoorlijk aan elkaar wennen. We vergaten in de aanval een blokje te leggen, de bal in de handen te gooien, niet de moeilijkste bal proberen te gooien en in de verdediging vergaten we de aanvallers snel op te pakken, te blijven varen en werd er te weinig gecommuniceerd. Kortom genoeg verbeterpuntjes en uiteindelijk gingen we nipt onderuit tegen het thuisspelende team KVSO: 6-5 verlies.

Aangezien we in poules van 4 teams speelden, werd de tweede partij gelijk cruciaal voor het verdere verloop van het toernooi. Alleen bij winst zouden we nog goede kans maken om in de winnaarspoule te komen. Het vooraf minder sterk ingeschatte Batavieren B ging het ons heel moeilijk maken (onderschatting?). Lange tijd stonden we achter en konden we geen potten breken. Maar langzamerhand kwam ook het balgevoel weer terug, het samenspel verbeterde, er werd beter gecommuniceerd en de verdediging lag beter en beter. En ondanks dat een goede aanval opzetten nog altijd niet ons sterkste punt is kunnen we wel degelijk goed counteren. We wonnen nipt met 5-4.

De laatste poulewedstrijd tegen Hydronauten B ging volledig gelijk op. Rijnland S was zeer goed aan het spelen, maar ook Hydronauten B gingen zich niet gewonnen geven. De wedstrijd ging dusdanig gelijk op dat details het verschil gingen maken. Hans, als nestor van Rijnland S, zag dat zijn team in de problemen kwam en haalde van grote afstand uit. De bal kwam verwoestend in de kruising achter de verbijsterde goalie van Hydronauten. Zo stond het gelijk met nog een halve minuut te gaan en met Hydronauten in ondertal vanwege een gele kaart na een grove overtreding op Maarten. Dit buitenkansje werd aangegrepen door Erik die daadwerkelijk in de allerlaatste 5 seconden de winnende goal wist te maken. Eindstand 4-3.

Met de tweede plaats in de poule gingen we door naar de winnaarspoule. We gingen strijden tegen Levitas, GKV D en wederom KVSO. Ook werd het toernooischema voor de nacht bekendgemaakt. Wij hadden het niet getroffen. Om 0:00 spelen tegen Levitas, om 2:00 scheidsrechter, om 4:00 spelen tegen KVSO, om 6:00 spelen tegen GKV D, om 8:00 scheidsrechter. Wederom ontstond er een discussie waarom we onszelf dit aandoen, meespelen op een 24uurs toernooi…

Na getracht te hebben een klein beetje slaap te pakken in de auto, kleedkamer, tribune of op de gang werd het tijd voor onze eerste wedstrijd in de winnaarspoule. De studentenvereniging Levitas uit Leiden was onze tegenstander. Levitas, een team waar ervaren spelers samenspelen met spelers die nog niet heel lang in de kano zitten, werd opzij gezet met 10-3. Dit mede door 7 doelpunten van topscorer Eric. De Rijnland motor begon nu op volle toeren te draaien en kwam niet meer tot stilstand.

We moesten wederom tegen KVSO spelen en dit keer wisten we ze op afstand te houden; 6-4 winst. Ook van GKV D werd gewonnen. Zelfs toen GKV vijf-uit ging spelen bleven we Stadskanaal 1rustig. Waar we vorige jaren nog wel eens in paniek raakten in zo’n situatie leverde het nu twee doelpunten op. Uiteindelijk werd er met 6-3 gewonnen. Toen was het voor iedereen duidelijk: Rijnland S heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. De bokaal behorende bij de eerste plaats werd door een trotse teamcaptain Onno opgehaald.

Kortom, Rijnland S heeft veel vooruitgang geboekt t.o.v. vorig jaar. Ondanks dat we nogal stroef op gang kwamen konden we uiteindelijk in de winnaarspoule laten zien wat we in huis hadden. Vijf overwinningen uit zes wedstrijden en een eerste toernooiwinst voor dit team. We reden moe maar zeer voldaan weer terug naar Leiderdorp waar de bokaal inmiddels een mooi plekje heeft gekregen in de prijzenkast.

Meer foto’s gemaakt door KVSO zijn te zien op de fotopagina en op Picasa.

Eric Giljam

This entry was posted in Kanopolo. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.