Lopikerwaard en Lek

Lopikerwaard, zondag 9 november 2014, vaarafstand: 32 km. Mooi herftsweer, veel zon, matige wind.
Deelnemers: Jaap, Martine, Gerard, Ylva, Alex, Jan Cees, Marco
De tocht van o.a.: de reparatie, het Hogeschool uitstappen en de afdrijver

De oproep van Jaap die een prachtige route in de Lopikerwaard had uitgezet werd enthousiast beantwoord door bovengenoemde noeste peddelaars (Manon moest helaas verstek laten gaan).
Het weer zou niet al te denderend zijn, nauwelijks zon en kans op een bui, dat deert een winterpeddelaar uiteraard niet.

Iedereen was mooi op tijd op de club om de boel op te laden. Helaas lieten we de kans liggen de nieuwe zeetrailer in te zetten daar de oude al in “stelling” was gebracht om aan te koppelen.
Ylva trok met haar dappere autootje de trailer. Na een kleine omweg vanwege een wegafsluiting kwamen we aan bij het zwembad van Haastrecht, ons vertrekpunt.
DSC_0745De voorzieningen aldaar waren perfect! Een hangjongerenhok om ons te verkleden en een kanosteiger met picknickbank. Het moest niet gekker worden!

Rustig peddelend de Vlist af ging het richting overdraagplaats naar de Kerkvliet. Wat een prachtig riviertje is die Vlist toch! Al meanderend langs monumentale boerderijen en bosschages die nog behoorlijk groen waren overigens. Het weer bleek perfect. We zouden eigenlijk de hele tocht in de zon varen.

Bij de eerste overdraagplaats naar de Kerkvliet werd de ruggensteun van Gerard’s kajak ingenieus vastgezet door het duo Gerard/Marco (een soort derivaat van Buurman en Buurman op locatie) m.b.v. een  multitool en een Zwitsers zakmes. Zo kon Gerard zijn tocht weer comfortabel voortzetten. Eindelijk had Marco eens plezier van alle “voor het geval dat” zooi die hij altijd bij zich heeft!

De tweede bracht ons van de Kerkvliet naar de Achterkade. Hier werden we geëscorteerd door een zwaan die startoefeningen aan het doen was maar blijkbaar geen toestemming kreeg van de zwanenluchtverkeersleiding om op te stijgen. Alex bleef wat achter om foto’s te maken maar wist het gat met het “peloton” toch weer snel te dichten.
Bij een watertoren was een fraaie lunchplek waar we heerlijk in de zon zaten. Martine demonstreerde bij het uitstappen de Hogeschool uitstapmethode voor gevorderden, alleen mogelijk voor kaplaarzenvaarders, geniaal in zijn eenvoud!

Bij het vertrek duurde het instappen van Marco wat te lang voor steigercommandant Jaap. Als sanctie liet hij Marco’s boot afdrijven naar onbekende verten. De grap werd wel gewaardeerd en nadat de afdrijver was teruggesleept ging het gezelschap verder.

Met behoorlijke tegenwind werd naar gemaal de Koekoek gevaren. Daar wachtte aan de andere kant van de dijk de Lek. Met de boten op de kanokarren kwamen we bij de Lekoever.DSC_0789 Instappen bleek daar nog een kunst te zijn vanwege de hoogte van de kademuur. Onder een laagstaande herfstzon die de Lek zilverachtig in het licht zette voeren we naar Schoonhoven. Hier landden we op een strandje net voor de pont. De boten weer op de karren en onder veel bekijks in colonne door het stadje naar de instapplaats aan de Vlist voor het laatste traject. Net voor donker stapten we weer aan wal. Andermaal een SuperDag!

Zie hier de foto´s gemaakt door Alex.

Marco

This entry was posted in Toervaren, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.