Oosterschelde

MastgatVaarleider Arjan heeft een alternatief plan getrokken vanwege de kans op onweer voor de Zeeuwse kust. We vertrekken uit de vissershaven van Bruinisse op de oostpunt van Schouwen Duiveland en varen door het Mastgat richting Oosterschelde in de gestaag vallende regen. We blijven net buiten de vaargeul op de rand van het natuurgebied waar een vaarverbod geldt en waar de peddels af en toe op de bodem stoten.

Wanneer de Zeelandbrug in zicht komt wordt er om een pauze geroepen, maar er zijn hier alleen harde oevers van stortsteen. Ik moet er uit voor een plas en haal mijn hand open bij het klauteren over de met zeepokken begroeide stenen. Nog geen 5 minuten later komen we langs een uitnodigend strandje, ideaal voor een pauze. De bodem loopt zo langzaam op dat we, vanaf het punt waar de boten vastlopen, nog 200 meter moeten lopen om droog te kunnen zitten. Sommigen laten hun boot achter op de waterlijn en slaan waarschuwingen over het opkomend tij in de denkbeeldige wind…

MartineIeder hult zich in zijn/haar ‘tent met capuchon’ om daarna aan te vallen op de boterhammen, noedels en yoghurt. Bij het opbreken stopt de regen en komt de zon tevoorschijn. De brug lijkt bij helder weer zo dichtbij dat we er wel even onderdoor kunnen varen. Denken we. Na een kwartier lijken we nog niets dichterbij gekomen, we zien er van af en zetten koers terug naar Bruinisse. De verwachte harde wind blijft uit, de zon verdrijft de koude nattigheid van de ochtend. Geen spectaculaire golven, geen sterke getijdestromen, gewoon rustig peddelen en genieten van de Zeeuwse wijdsheid.

Neeltje Jans loopt niet weg, volgend jaar is er weer een kans en we hebben de hele winter om uit te zoeken wanneer de kentering in het weekend rond 13.30 uur valt.

De foto’s zijn van Manon.
Jaap

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.