Marsdiep en Noorderhaaks

DSCF0903-800

Voet aan wal op Noorderhaaks (foto: Martine)

De zeevisvereniging ’t Kuitje’ heeft een mooie trailerhelling in Den Helder aan de kant van de Waddenzee, zodat we niet door het slik hoeven te baggeren om in te stappen. Er loopt een ondiepe geul langs de kust bij Den Helder, op sommige plaatsen maar net diep genoeg voor de kano’s, twee uur voor Laagwater. De stroming van de leeglopende Waddenzee brengt ons in flink tempo richting de havenmond, waar Arjan de groep via de marifoon aanmeldt. Twee zeiljachten komen de haven uit en de veerboot van Texel naar Den Helder zorgt voor een lichte spanning, ‘kunnen we er nog voor langs?’ Met de veerboot op ruim een kilometer afstand schuiven we voor de veerhaven langs, dat viel dus erg mee. Op de marifoon wordt een zeilwedstrijd over Marsdiep gemeld, haha we willen wel eens zien of die zeilboten sneller zijn dan kano’s nu er vrijwel geen wind staat.

DSCF0895-800

De boei voorbij gevaren

Er volgt een oefening ‘koers bepalen bij stroming’; de boei aan de overkant van het Marsdiep ligt op 290 graden en we hebben de stroming schuin achter van stuurboordzijde, wat te doen? We proberen een koers van 320 maar dreigen ruimschoots de boei voorbij te worden geduwd. Dus wordt de koers aangepast maar we zijn al te laat, we moeten uiteindelijk recht tegen de stroom in varen om de boei nog te kunnen bereiken. Bij het aantikken gaat er iets fout: Alex verstaat onder ‘aantikken’ de punt van de boot in een wartel persen, waarna hij klem zit en geen kant meer op kan, tot hij door Walter wordt bevrijd.

We vervolgen onze tocht naar Noorderhaaks, daarbij gevolgd door twee zeehonden die af en toe boven water komen om ons aan te staren vanaf twee bootlengtes. We mogen volgens de voorschriften niet dichtbij zeehonden komen, maar weten die beesten wel dat ze niet dicht bij watersporters mogen komen? We varen met een ruime bocht om een groep zeehonden die op het strand ligt, en gaan een stuk verder aan land voor de lunchpauze en om de kentering af te wachten. Een groep vogeltjes loopt langs de waterlijn op zoek naar iets eetbaars. Ik weet niet veel van vogels maar als ik ze een naam mocht geven zou ik ze strandlopers noemen. ‘Het zijn ook strandlopers’ klinkt het in koor.

DSCF0906-800

Maarten zet Walter in zijn boot

We varen een stukje evenwijdig aan de kustlijn, buiten de vaargeul, waar Desiree door Walter wordt aangewezen als vaarleider. Met gezwinde spoed gaat Desiree voorop, kijkt af en toe achterom maar heeft te laat in de gaten dat Walter achterblijft. Die zit blijkbaar ‘in de problemen’; met een brede grijns op zijn gezicht gaat hij om en roept ‘capsize!’ terwijl zijn boot al snel door de wind afdrijft. Desiree grijpt in: ‘Maarten vang Walter op! Jaap haal die boot terug!’ Walter wordt weer in zijn boot gezet en we steken de vaargeul over naar Huisduinen.

DSCF0912-800

Sleepoefening

Dichtbij de kust volgt een sleepoefening waarbij ieder van de 7 opvarenden om beurten ‘onwel’ wordt, het slachtoffer ondersteunt, sleept en de leiding heeft. In de Helsdeur komen we in klotsgolven terecht, veroorzaakt door de bocht die de stroming hier moet maken, leuk om wat te spelen maar niet hoog genoeg om te surfen.

Voorbij de haven volgt nog een oefening, de ‘Hand of God’ die eerst wordt gedemonstreerd door Walter en Arjan waarna de rest de oefening uitvoert in tweetallen. Een uitstekend alternatief als de redder niet snel genoeg kan manoeuvreren voor de puntjesredding en het slachtoffer niet wil of niet kan uitstappen.

De moraal: oefeningen die de veiligheid van het kanovaren op zee vergroten zijn niet alleen nuttig, leerzaam en goed voor het zelfvertrouwen maar ook nog eens heel leuk.
Dat je er nat van wordt.. nou en?

De foto´s zijn van Arjan, zie ook Picasa.
Jaap

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

1 Response to Marsdiep en Noorderhaaks

  1. Desiree says:

    Dank Jaap, lekker stukje!

    Enne, hoe zat dat nou met het leren rompertje?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.