Kano-Kuifje & het mysterie van het verdwenen platform

Zaterdag 19 juli vertrokken 6 noeste grootwatervaarders (& een wannabee ‘noeste” zoals ik mij nog beschouw totdat ik de oversteek naar Texel eens heb meegemaakt onder uitdagende condities ) naar Wassenaar strand.

Het plan: Wassenaar beach, platform NAM22, Katwijk en via de branding langs de kust terug naar Wassenaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAManon en Rein reden direct naar hun huis-strand. Freek (tochtleider), Alex, Laura en Desiree wisten in recordtempo te laden (jawel GroWaCie, dat kunnen we) en hadden zelfs nog tijd over voor een weldadige ochtend-koffie op de club.

Na een korte briefing inclusief toelichting van de oefen navigatieopdrachten kozen we het ruime sop. Tussen een om 9.30 uur al behoorlijk volgelopen strand. We leerden om te beginnen dat vervoeren met een karretje met strandwielen op strandzand, nog altijd een pittige klus is.

Te water en op weg naar de horizon is bijzonder. Gelukkig (voor mij als eerste ervaring en minder voor de rest die gek op golven en straffere uitdagingen zijn) scheen de zon, was het zicht goed en de golven….sja….0,4 m is niets mis mee zegt deze ook-nog-steeds-graag-vlakwater-vaarder).

Op driekwart afstand de zee in ging ik me afvragen, terwijl een blik naar achter het strand tot minimale proporties had teruggebracht, waar het platform bleef. Ondertussen zou het toch minstens in zicht mogen komen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe boei, waarvan ik dacht dat het een kleintje was en waarvan later bleek dat het inschatten van afstanden en groottes geen sinecure is op zulk groot water met ondertussen bijna horizon-ervaring aan alle vier de zijden van het kompas, bleek groter en dus nog een tijdje verder weg dan ik dacht.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn achteraf begrijp ik de ietwat verwarrende instructies en de professionele afleidingsmanoevres van de familie de Haas, die even de tijd namen om de boei van dichtbij te bekijken terwijl wij onverwacht wat techniek mochten oefenen (“Capsize!!!!!!!!!!!!!”) en de boei niet mochten naderen.. …….De NAM22 bleek de boei en niet het platform die zij vorige week op hun tocht op zee hebben gespot. Gelukkig beloonde Manon ons met een heuse fotoshoot voor de boei liggend om later voor het ZV-examen aan te kunnen tonen dat we 3 zeemijl uit de kust zijn geweest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOp naar Katwijk, lunchen op  het strand  en door een lieve branding langs de kust retour naar Wassenaar. En complimenten voor Laura  en Alex, die hun steunen -in-de-branding vaardigheden gedurende de hele terugtocht met groot enthousiasme kundig uitvoerden. En met veel plezier en das nog veel belangrijker.

Kano-kuifje Freek, dank voor de tochtleiding en waardevolle feedback onderweg voor ieder.

Wat mij betreft voor vaak herhalen vatbaar. Wat is het water lekker.

Desiree

Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa.

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.