Kortenhoef zondag 20 juli

Net als de andere Vechtplassen zijn de Kortenhoefse Plassen ontstaan door het afgraven van veen. Het veen werd weggestoken en op smalle stroken land te drogen gelegd. Je ziet deze oude legakkers en petgaten in het landschap terug.

krabbescheer-005-300x2251

Krabbescheer

Op sommige plekken zijn de legakkers weggeslagen en zijn grote plassen ontstaan. Het hoger gelegen Gooi drukt in dit gebied voedselarm en schoon grondwater omhoog. In dit zogenaamde kwelwater leven bijzondere planten. Op het water drijven bijvoorbeeld waterplanten als waterlelie en gele plomp. Soms ontstaan spontaan drijftillen van krabbenscheer en waterscheerling.

Geleplomp01

Gele plomp

Het gebied is rijk aan hooilandjes met planten als echte koekoeksbloem en dotterbloem. Veel water- en moerasvogels voelen zich thuis in dit waterrijke gebied. Ook zoogdieren als ree en de noordse woelmuis komen hier voor.

Vaar mee met Gert en geniet van dit prachtige natuurgebied. We maken een tocht van ongeveer 15 kilometer. Dit is dus ook een mooie tocht voor de mensen die net geslaagd zijn.

We verzamelen om 8.30 uur bij de kanovereniging.
Zorg voor droge kleding en voldoende eten en drinken voor onderweg.
Opgeven uiterlijk donderdag 17 juli bij vlakwater(at)kanorijnland.nl.
Geef dan ook even door of je eigen vervoer hebt, mensen mee kunt nemen, kano’s kunt vervoeren en evt. de trailer kunt trekken.

Namens Gert, tot dan.
Nel

This entry was posted in Toervaren. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.