Wolderwijd

Zicht op Wolderwijd vanuit clubhuis‘Gaan we varen omdat het nu eenmaal in het programma staat of omdat we denken dat het leuk is?’ vroegen sommigen zich af terwijl we bijna van de steiger werden geblazen. Er was al 3 dagen eerder voorspeld dat het met windkracht 6 tot 7 op de Grevelingen niet verantwoord zou zijn met een beginnersgroep, laat staan op de Noordzee. Beginners die trouwens gevorderde beginners bleken te zijn, zo werd in de loop van de dag vastgesteld.

loodsEen alternatief voor de Grevelingen was snel gevonden. De magnifieke locatie met eersteklas faciliteiten van de kanovereniging Dolfijnen in Harderwijk vormde de uitvalsbasis van een tocht over het Wolderwijd, het ruime water ten westen van Harderwijk tussen het oude en het nieuwe land. Het clubhuis staat op 10 passen van de koepel van het Dolfinarium en samen vormen deze een blikvanger die je vanaf het hele Wolderwijd niet kunt missen. De Rijnlanders kregen een hartelijke ontvangst en de Dolfijnen glommen van trots tijdens de rondleiding door de botenloods en de overige faciliteiten, waarvan de meeste vanaf de grond opgebouwd door clubleden. Het enige wat nog ontbreekt is een zwembad; in het Dolfinarium worden helaas geen kano’s toegelaten…

VertrekMet 14 leden van Rijnland en 7 van Dolfijnen met onderling nogal wat niveauverschillen, was de beslissing snel genomen om in 2 groepen te gaan varen, een met gevorderden en een met (gevorderde) beginners. Laatstgenoemde groep ging met begeleiders en vaarleider eerst het ondiepe water op, om kleine golfjes uit te proberen voordat de grotere golven werden getrotseerd. Vanuit de gevorderde groep kwamen al snel de eerste twee vaarders zich aansluiten bij de gevorderde beginners.  Later kwamen de beginners nog twee gevorderden tegen, op weg naar de warme douche (de golven aan het eind van de strekdam waren toch wel erg gemeen).  Het samenspel van wind en golven was perfect om de vaardigheden uit te breiden met balanceren op dwarsgolven, sturen met peddelroer, steunen en surfen. Vanwege het gespetter, de golven over het dek en de vrijwel onophoudelijke regen hield niemand het droog dus de enige zwemmer in het gezelschap, die netjes werd gered op golven van ruim een meter, was niet veel natter dan de rest. Tijdens het laatste rondje van de beginnersgroep kwam de andere groep in zicht en zo kwamen we toch nog in vrijwel gesloten formatie terug bij het clubhuis.

LunchVoor de meeste Rijnlanders was dit de eerste ervaring op de Randmeren, wel een ervaring om te onthouden en een reden temeer om de banden met de Dolfijnen warm te houden.  We verwachten weer een Harderwijker delegatie op de Rijnland Herfsttocht in september, we kunnen alleen niet zulke mooie golven aanbieden.

Jaap
(foto’s door Olga/Dolfijnen, Desiree en Alex)
Voor alle foto’s ga dan naar Foto’s of naar Picasa

This entry was posted in Grootwater, Verslagen. Bookmark the permalink.

1 Response to Wolderwijd

  1. Martine says:

    Was inderdaad heerlijke tocht weer! Fijn verslag Jaap, dank 🙂

    Was weer een fijne combi met de Harderwijkers samen, leuk om elkaar weer op het water te zien en te zien dat er nog meer maffe mensen zijn die met storm en regen het water op willen.

    Snel weer op pad dus!
    Martine

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.